Skriv ut denna sida

15/5: Rasfantasier

Nils Lundgren 19 april 2012

Tobias Hubinette

Tobias Hübinette, forskare vid Mångkulturellt centrum om "Koloniala föreställningar och rasfantasier i den svenska samtidskulturen". ABF, Sveavägen 41, Stockholm. Tisdag den 15 maj kl 18.00

Koloniala föreställningar och rasfantasier i den svenska samtidskulturen

Under senare tid har den svenska samtidskulturen översvämmats av olika former av koloniala föreställningar och rasfantasier som tar sig uttryck i reklam och annonser, i filmer och teve, på scener och utställningar, i tidningar och digitala medier, och inte minst i kommersiella sammanhang i form av allsköns varor och objekt. Det handlar om alltifrån stereotypiserade indianer, samer, inuiter och andra urfolk i reklamfilmer och annonser till fantasier om latinamerikaner, afrikaner och asiater i den visuella kulturen  och inom scenkonsten. Men vad handlar egentligen denna renässans för kolonial estetik och rastänkande om, vad är det som driver den och vilka behov och begär fyller den i dagens Sverige?

Tobias Hübinette är forskare vid Mångkulturellt centrum och lärare vid Södertörns högskola och studerar frågor om ras och vithet i relation till ett samtida Sverige. Hans forskning berör frågor om segregation, diskriminering, svenskhet och kolonialism.
Filmvisning. med verk av Kent Monkman Kanada.

Ett seminarium i samband med utställningen:
NATIVE MOVING IMAGES
ART VIDEO FILM
[Snowflake production]

Konstnärshuset den 19 maj-23 maj 2012 vernissage  kl 12.00

Med seminarium och debatt den kl 14.00 Konstnärshuset

Koordinator Antonie Frank

Det arrangemanget är en del av satsningen :

NATIVE MOVING IMAGES
ART VIDEO FILM
[Snowflake production]

Konstnärshuset den 19 maj-23 maj 2012 vernissage  kl 12.00
Information om öppettider etc. Telefon: 08-611 10 09
E-post allmänt SKF & Konstnärshuset: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Adress: Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, 111 46 Stockholm

http://www.konstnarshuset.com/

Relaterade artiklar (efter tagg)