Skriv ut denna sida

Filmtips till Tempo dokumentärfestival

Eva Brenckert 7 mars 2016

I nästa nummer av FiB/K kan ni läsa en intervju med Agneta Mogren, som är festivalchef och konstnärlig ledare för Tempo-festivalen som drog igång på måndagen. Här kommer hennes pärlor från årets festival:

 

foto: The Black Panthers: Vanguard Of The Revolution, en av filmerna du kan se på Tempo

Internationella filmer:

 

Kiki

Festivalens öppningsfilm handlar om en av New Yorks subkulturer där vogueing (en form av dans) är en viktig uttrycksform. Unga rasifierade HBTQ-personer finner här en fristad och skapar egna former för familjebildning, konstnärliga uttryck och kräver politisk makt. Kiki ingår i festivalens satsning på dokumentära dansfilmer.

 

 

Sonita

18-åriga Sonita är papperslös flykting från Afghanistan, nu bosatt i Iran. Om hon själv fick bestämma skulle hon vara världskänd rappare och dotter till Rihanna och Michael Jackson.

 

Mr Gaga

Med över 1200 timmar råmaterial har vännen och filmaren Tomer Heymann mejslat fram ett nyanserat porträtt av Ohad Naharin – mannen som skapade ett nytt »dansspråk« kallat Gaga.

 

Imagine Waking up Tomorrow and all Music has disappeared

Musikern Bill Drummond kör sin bil från öst- till västkust i Storbritannien. Längs resan ber han slumpmässigt utvalda personer som vägarbetare, nunnor och pubbesökare att få spela in när de sjunger vissa toner eller melodier.

 

In Jackson Heights –

Frederic Wisemans senaste 3 timmar långa mästerverk.

I Jackson Heights i New York talas 167 olika språk. Det är en koncentration av kulturer och etniciteter från hela världen som sannolikt inte återfinns på någon annan avgränsad plats på jorden.

 

Black Panthers: Vanguard of the Revolution

Den visas som filmfrukost med samtal efter. Black Panthers var mer än höjda nävar, baskrar och laddade gevär på Oaklands gator. Genom unikt arkivmaterial och intervjuer med de som var där; poliser, FBI-informanter, journalister, fiender och sympatisörer samt Pantrar som förblev partiet trogna får vi inblick i rörelsen.

 

Svenska filmer:

 

Skörheten

Trots att livet verkar vara på topp för filmskaparen Ahang Bashi, faller hon allt oftare ner i djupa svackor av panikångest och depression. Med kameran som verktyg gräver hon efter svar om sitt inre mörker.

 

Speglingar

Filmaren Sara Broos bjöd sin mamma Karin Broos på en semesterresa på hennes 60års dag. En personlig film om undermedvetna överföringar, arvet, projektioner och speglingar, fragment av det för föflutna.

 

Innanför

Om hur man upprätthåller den komplexa relationen till en intagen förälder som avtjänar livstidsstraff på obestämd tid. Filmen handlar om världen som finns innanför och inte syns, men ändå färgar av sig.

 

Bland eventen rekommenderar Agneta Cecilia Uddéns masterclass på Kulturhuset. Och Noel Finn, whistleblower om brittiska förvar för kvinnor. 

 

Glöm inte att teckna prenumeration på FiB/K!

 

Eva Brenckert