Skriv ut denna sida

Möte i Falun uppmanar regeringen att verkställa riksdagsbeslut: Erkänn Västsahara!

P-O Tellander 3 mars 2015
Anita Tärneborg, Monica Lindh (Falu Afrikagrupp) och Carin Palmcrantz på Stadsbiblioteket i Falun.
Anita Tärneborg, Monica Lindh (Falu Afrikagrupp) och Carin Palmcrantz på Stadsbiblioteket i Falun.

I samband med fotoutställningen av den brittiske fotografen Kim Naylor ”Flykting i öknen” om västsahariska flyktingar hölls den 3/3 ett möte på stadsbiblioteket i Falun med Carin Palmcrantz och Anita Tärneborg som i november 2014 besökte lägren. Distriktet Dalarnas S-kvinnor har tillsammans med S-kvinnor i andra distrikt sedan lång tid tillbaka organiserat ett konkret och framgångsrikt solidaritetsarbete till stöd för kvinnor och kvinnoorganisationer i Västsahara.  

Det var många härliga och rörande bevis på att solidariteten lever när Anita Tärneborg och Carin Palmcrantz berättade om sin resa till lägren med västsahariska flyktingar i Algeriet. Startpaket till förlossningsavdelningen från S-kvinnoklubben i Avesta. En hel buss för att möjliggöra för sahariska flyktingbarn att ta sig till skolan. Den sahariska kvinnan har en stark ställning i lägen, mycket tack vare Polisarios långa och intränga arbete. Lägren är välorganiserade och 90 % är läs- och skrivkunniga. Särskilt kvinnorna satsar på att utbilda sig.

Men det fattas något. ”Tänk att leva utan sitt land och inte få leva det liv man vill” som Anita Tärneborg uttryckte det. Särskilt männen har det svårt över det faktum att det inte skymtar någon nära lösning på Västsaharafrågan och frustrationen kan mycket väl leda till att de unga männen låter sig rekryteras till t ex ISIS.

Frankrike utgör den stora bromsklossen med sina band till Marocko och det faktum att den gamla fienden Algeriet stödjer Västsahara får Frankrike att stödja den marockanska ockupationen. EU stödjer Marocko finansiellt och Västsaharas fiskekust frekventeras av fiskflottar från EU.

Mötet som var välbesökt och mötesdeltagarna ställde många frågor och gjorde inlägg. Mötet avslutades med en uppmaning till den svenska regeringen att omsätta riksdagsbeslutet och erkänna Västsahara.

Arrangörer: ABF, Falu FN-förening, Falu Arbetarekommun, Falu Fredskör, Folket i Bild/Kulturfront Västmanland-Dalarna, S-kvinnor i Falun, Vänsterpartiet Falun och Falu Afrikagrupp.