Skriv ut denna sida

JAN MYRDALS STORA PRIS - LENINPRISET TILL MIKAEL WIEHE

Anton Honkonen 12 januari 2015

Screen_Shot_2015-01-12_at_09.55.02.png

JAN MYRDALS STORA PRIS - LENINPRISET TILL MIKAEL WIEHE OCH JAN MYRDALS LILLA PRIS - ROBESPIERREPRISET TILL SARA BEISCHER.

Jan Myrdalsällskapets styrelse beslutade 2015-01-11 att Jan Myrdals stora pris - Leninpriset för 2015 ska tilldelas musikern, textförfattaren och kompositören Mikael Wiehe med motiveringen: 

"I mer än 40 år har Mikael Wiehe från scen och barrikad förenat musik och politik. 
Hans konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla. Hans sånger om kämpande folk, orättvisor och om livet självt, som både en, två och tre generationer bär med sig, har förenat poesin med den stora uppgiften att förändra världen. Det har gett honom en framträdande plats i den moderna svenska musikhistorien och i allas våra hjärtan."  

 

GetInline-1.jpg

Jan Myrdalsällskapets styrelse har samtidigt beslutat att Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset för 2015 ska tilldelas författaren Sara Beischer med motiveringen: 

   "För ett ungt författarskap som går emot den individualistiska strömmen och med stolthet, kärlek och respekt ger röst åt arbetarklassen och vardagens osynliga hjältar.

Med säker blick skildrar hon en ung människas väg från att se arbetet som ett nödvändigt ont till yrkesstolthet, empati och engagemang.

Hennes skildring av skolan, som skall vara för alla, men där klass och ursprung spelar så stor roll, ger oss hopp, då hon visar att ingenting – trots allt – är helt förutbestämt.

Sara Beischers romankonst är ett vitalt bidrag till en arbetarlitteratur för vår tid."

Priserna delas ut av Jan Myrdal personligen lördagen den 18:e april på Varbergs teater och består förutom av ära och diplom också av en summa pengar. Prissumman för Jan Myrdals stora pris - Leninpriset är 100 000 kronor och för Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset 10 000 kronor. Det stora priset tilldelas en författare/konstnär som uthålligt arbetar i Jan Myrdals mot överheten upproriska anda och det lilla priset till en yngre författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Tidigare pristagare till det stora priset är Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall och Jan Guillou. Det lilla priset har tidigare tilldelats Kajsa Ekis Ekman, Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler och Eija Hetekivi Olsson.

För kommande information om prisutdelningen och pristagarna hänvisas till Jan Myrdalsällskapets hemsida.

Screen_Shot_2015-01-12_at_09.57.35.png