Skriv ut denna sida

Ska Sverige gå med i Nato? -minnesanteckningar ifrån mötet 9/12

Dan Kotka 11 december 2014

Screen_Shot_2014-12-10_at_18.06.57.png

Dan Kotka skriver om mötet rörande Nato frågan den 9/12 på ABF-huset i Stockholm.

Ska Sverige gå med i Nato ? 
Så ställdes frågan i en debatt på Abf-huset tisdagen den 9 december 2014. Sven Hirdman fd statssekreterare i försvarsdepartementet och ambassdör i Moskva var först ut att berätta. Men först en inledning av Carl Tham som konstaterade att Natofrågan och frågan om vår neutralitet varit länge på  tapeten. Som vi sett har motstånd mot att bryta upp alliansfriheten varit stadig. Svenskarna har sagt nej. 
 
Hirdman säger till början att han är glad att finska utrikesministern Erkki Tuomioja är med i boken “Bevara Alliansfriheten”, där flera andra författare ger sin syn på saken. Att en verksam utrikesminister är inte vanligt. Hirdman säger att kärnan i utrikespolitiken berör alliansfriheten –att bryta den är inte lätt- inte som att byta skjorta.  Norge och Danmark är med i Nato vilket kan förklaras utav ockupationen länderna varit utsatta för under andra världskriget. (Finland då ?) 
Vad som i grunden krävs är en skickligt genomförd debatt –en folkförankring- 200 år av alliansfrihet kräver en ordentlig debatt. Sverige klarade sig undan Krimkriget, 1a världskriget och andra världskriget mycket tack vare alliansfriheten. 
En anslutning till Nato skulle göra innanhavet Östersjön till ett veritabelt byte för ryssarna, och höga vågor säkerhetsmässigt. Dessutom en längre gräns att bevaka gentemot Ryssland säger Hirdman. Idag är Östersjön en lågspänningsområde säger Hirdman bestämt. Och i förhållande till Ukrainakriget och explosiva läget runt Ryssland är det högst olämplig tid att ens tänka på en anslutning till Nato säger Hirdman. (om vi någonsin kommer därhen, min anm). 
 
När det gäller ryssarna har deras övningar intensifierats i Östersjön på senare tid, men ryska folket är ett fredsälskande folk menar Hirdman och vill på inga villkor ha krig. Det finns dåliga argument om varför vi bör gå med i Nato. ett är att vi “ändå nästan är med och varför inte ta sista steget”. Det är slappt att tänka så och oansvarigt därför att ett alliansinträde kräver omsorgsfull diskussion och kanske en folkomröstning. Idag kräver Nato 2 procent av budgeten till militära ändamål. Sveriges budget i frågan ligger på runt 1 procent idag, och skulle bli dubbelt så dyr m.a.o menar Hirdman. Samarbete med Finland bör stärkas menar Hirdman, och förbättra försvaret, och göra tröskeln högre för angrepp utifrån. Sådant talar för avspänning inte öka spänningen. 
 
När Norge gick med i Nato tyckte inte Sverige om det. Angående sanktionerna mot Ryssland menar Hirdman att det inte rubbar ryssarnas förtroende för president Putin, tvärtom. 86 % sluter upp på Putin idag. Sanktionerna från EU kan upphöra i mars 2015. USAs sanktioner dock inte de kommer att finnas kvar i flera år säger Hirdman. 
 
Hans Blix senast vapeninspektör i Irak för internationell vapeninspektions räkning, säger att hur utvecklingen med Nato blir hänger på syvende og sidst på läget i Ukraina. Hur ryssarna behandlar Ukraina. Ja och USAs inflytande i Ukraina. Ingen eller få förstår Rysslands reaktioner när t.e.x Fog Rasmussen Natochef närmade sig Georgien och ryssarna reste ragg. Det är klart att Ryssland reagerar på ett sådant geopolitiskt närmande. När USA råkar ut för samma sak brukar nordamerikanarna säga sig vilja skydda sina landsmän i landet och ingripa resolut (men det får inte Ryssland göra, min anm). Om Moldavien dras med i Nato då stiger hettan i området och ett storkrig kan bli resultat av ett sådant närmande av Nato i närheten av Rysslands landområde, och intressesfär. 
 
Fp och M är för Natoanslutning den första direkt, den senare när “så många barn som möjligt gjorts” säger Hans Blix. Finlands president Niinistö gillar inte Natoanslutning, det ger en dubbelt så lång gräns kvalitativt för Finland. Ryssland kommer ännu närmare Finland geopolitiskt. Spänningsfältet ökar oerhört mycket. USAs fd rådgivare åt sin utrikesministern,  Brezinski och 70-talets utrikesminister Henry Kissinger, varnar för Nato/USA skrammel i Ukrainafrågan, säger Blix. 
BEVARA SVERIGE ALLIANSFRITT,  det väger upp vinster med Natomedlemskap, menar Hans Blix bestämt. 
Hirdman menar att Ryssland ser Sverige som fiende vid en Natoanslutning, på en direkt fråga till en hög rysk militärofficer, på besök i Sverige, häromsistens. 
ATT GÅ MED I NATO ÄR LÄTTARE ÄN ATT ÅNGRA SIG. 
I den andan avslutas möte om vår ALLIANSFRIHETS VARANDE ELLER INTE VARANDE. 
 
(Not: minnesantecknade eventuella sakfel, står undertecknad för.)
Dan Kotka

Relaterade artiklar (efter tagg)