Skriv ut denna sida

Mångkulturella helger behöver mångkulturella almanackor

Mångkulturellas centrum 30 oktober 2014

unnamed.jpg

Nu går vi in i den helg som är tillägnad minnet av de döda. På kyrkogårdarna kommer ljus att lysa, en sed som växt sig starkare och starkare under de senaste decennierna. I hem och föreningslokaler kommer bolivianer i Sverige att duka sitt altare till döda anhöriga. Och pumpor kommer att grina vid många trädgårdsgrindar.

Alla kulturer har genom alla tider skapat ritualer kring döden och de döda. Gravar städas, smyckas eller blir platsen för bön, mat och lek. Altare dukas. Ljus och eldar tänds – hur ska annars de döda hitta hem?

I 2015 års Mångkulturella almanacka som utkommit i dagarna illustreras varje uppslag utifrån något av de teman kring vilka både vårt firande och våra liv kretsar. Barn, arbete, fasta, eller som i november månad: döden.

– För varje år kan vi se hur intresset för Mångkulturella almanackan ökar, säger Ingrid Ramberg, redaktör på Mångkulturellt centrum. Fler och fler ser den som en tillgång – i klassrum och på förskolor, på arbetsplatser och förstås hemma.

God beredskap alltså inför 2015. Ett år fullt av särskilda dagar – kring liv och död, glädje och sorg, befrielse och förtryck, drömmar och längtan!

 

Mångkulturella helger behöver mångkulturella almanackor

Mångkulturellas centrum