Skriv ut denna sida

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 18 september

föreningen Afghanistansolidaritet 18 september 2014

Screen_Shot_2014-09-20_at_12.16.28.png

Föreningen Afghanistan solidaritets nyhetsbrev 18 september.

Redaktör : Lars-Gunnar Liljestrand

Afghanistansolidaritet landet runt

GRANSKA KRIGET – vitbok om Afghanistan Paneldiskussion om kravet på en vitbok.

 

Nyheter om Afghanistan

Selv om afghanerne ved årsskiftet overtager det fulde ansvar for deres egen sikkerhed, planlægger Danmark at have hele 160 soldater udstationeret i Afghanistan i de kommende år. Samtidig lægger et flertal i Folketinget op til at forlænge den danske helikoptermission i det nordlige Afghanistan, skriver Berlingske. Det fremgår af det endelige udkast til Danmarks nye Afghanistan-strategi for årene 2015- 2017, som Berlingske er kommet i besiddelse af... Med den nye strategi konkretiserer regeringen, hvordan Danmark nu næsten udelukkende vil bidrage med træning, rådgivning og støtte til de afghanske styrker i »de kritiske år 2015-2017«, som regeringen formulerer det... Efter knap 13 års allieret krig i Afghanistan og otte års dansk indsats i den sydlige Helmand-provins forlod de danske soldater Camp Viking i juli 2014. Ifølge den nye Afghanistan-strategi skal de danske soldater i de kommende år arbejde under den NATO-ledede Resolute Support-mission og primært operere i området omkring hovedstaden Kabul.

Regeringen og forligspartierne lægger dog op til at forlænge den danske helikoptermission. Frem mod 2016 skal tre danske transporthelikoptere og cirka 80 personer operere under den tyskledede regionale kommando i det nordlige Afghanistan. Derudover vil omtrent 50 danske militærfolk have deres daglige gang på det afghanske officersakademi i Kabul, i NATOs støttekommando, som instruktører for det afghanske flyvevåben og som rådgivere for de afghanske specialstyrker. Jydske Vestkusten 13 september

AFP 10 september: En amerikansk flygattack i östra Afghanistandödade 11 civila sa lokala företrädare i onsdags. Händelsen föranledde president Hamid Karzai att skarpt fördöma attacken. Civila offer som orsakats av den USA-ledda militärkoalitionen under kriget mot talibanerna har varit ett av de mest återkommande frågorna i det 13-åriga kriget som kommer att avslutas i december. ”Som ett resultat av USAs flygattack dödades 11 civila inkluderande två barn och två kvinnor och ytterligare 12 sårades. I ett uttalande från presidentpalatset sa des: ” President Hamid Karzai fördömer i kraftigaste ordalag bombardemanget från de amerikanska styrlorna.

Deltagare: Maj Britt Theorin, Valter Mutt (mp), Hans Linde (v) och Anna-Karin Johansson (generalsekreterare i SAK).

Tisdag den 7 oktober kl 18:30 på ABF Sveavägen 41 i Stockholm.

Arrangörer: Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för fred och Folket i Bild/Kulturfront i samarbete med ABF.

UTDRAG UR PROTOKOLLET FRÅN S-KONGRESSEN 2013: Maj Britt Theorin talade för motionen på uppdrag av Stockholms arbetarkommun.

Maj Britt Theorin

M18:8 (Stockholms partidistrikt) att man och utreder Sveriges totala militära insatser liksom om
biståndet i Afghanistan och gör en vitbok.

Urban Ahlin, partistyrelsens föredragande:
Låt mig börja med frågan om vitbok och Afghanistan. Jag tycker att det är viktigt att partistyrelsen har beslutat i enlighet med den attsatsen av det enkla skälet att insatsen har pågått under lång tid och att den har varit väldigt ifrågasatt. Det har varit
mycket diskussioner på våra partikongresser tidigare om åren och jag tycker att det är rimligt att vi
nu, när vi avslutar den stridande delen av insatsen nästa år, faktiskt går igenom effekterna och vad
det hela ledde till genom en så kallad vitbok. Det är högst rimligt och det är klart att vi ska ställa det kravet på regeringen. Partiet har inte de resurserna men om vi får regeringsmakten ska en sådan
vitbok tas fram.

  • SCO-LEDARNA STÖDER AFGHANSK FÖRSONINGSPROCESS

    Medlemsstaterna i Shanghai samarbetsorganisationen (SCO) uttalade i fredags stöd för en afghanskledd och av afghanerna ägd försonings- och återuppbyggnadsprocess. SCO-toppmötet i Dushanbe underströk att Afghanistans oberoende, suveränitet och territoriella integritet måste respekteras och att detta leder till en självständig nation som klarar sig av egna krafter. Mötet 11-12 september sammanförde Kinas president Xi Jinping och hans kollegor från de övriga medlemsstaterna i SCO.

    Indien lovade att tackla utmaningarna och hoten från terrorgrupper som al-Qaeda efter USAs tillbakadragande vid årets slut...Irans president Hassan Rohani lovade att utveckla banden på alla områden med Afghanistan. Rohani underströk betydelsen av deltagandet av alla politiska partier i Afghanistans marsch mot demokrati.

    SCO som bildades 2001 består av Kina, Kazakhstan, Kirgisistan, Ryssland, Tadjikistan och Uzbekistan. SCO har Afghanistan, Indien, Iran, Mongoliet och Pakistan som observatörer och Vitryssland, Turkiet och Sri Lanka som dialogpartner. Afghanistan Times

  • Svenska Afghanistankommittén tänker fortsätta stödja Afghanistan (Afghanistan Times 18 september)

    Svenska SAK avser att stödja Afghanistan i mer än tre decennier, särskilt de mest utsatta, med utbildning, hälsovård och service. SAKs generalsekreterare Anna- Karin Johansson berättade för Afghanistan Times att man kommer att stanna i det krigshärjade landet till dess det blir stabilt och utvecklat för att åtminstone kunna ge befolkningen nödvändigt med mat och levnadsförhållanden. ..SAK är för närvarande aktivt inom fyra vitala områden som skolor, hälsovård, utveckling på landsbygden och stöd till funktionshindrade. SAK stöder årligen omkring 4.2 miljoner utsatta människor (de flesta kvinnor) med sina program. Anna-Karin Johansson sa att nästan 99.9 procent av de anställda är afghaner.

Anna-Karin Johansson intervjuas av Afghanistan Times

Hela intervjun på:

http://www.afghanistantimes.af/news_details .php?id=8962&&cid=1

Nancy Hatch Dupree om valet i Afghanistan

Den optimism som svepte över landet i april började

falna i maj, då granskningen av röstsedlarna visade att tusentals av dem kan ha varit manipulerade. Chockerande rykten gjorde gällande att medlemmar av såväl Oberoende valkommissionen (Independent Election Commission, IEC) som Valklagomålskommissionen (Electoral Complaints Commission, ECC) var inblandade. Mindre chockerande var rapporterna om att statsanställda över hela landet, inklusive guvernörer, distriktsledare, borgmästare och lokal säkerhetspersonal, hade tagit aktiv del i ett omfattande valfusk. Det var väntat. Enligt den första valomgångens preliminära resultat som redovisades den 15 maj ledde Abdullah Abdullah med sina 45 procent före Ashraf Ghani som fick 31,6 procent. Ingen av dem kom upp i de 50 procent plus en röst som lagen kräver.

Ashraf Ghani vägrade acceptera valresultatet och hävdade att minst 800 000 röster var falska. Detta ledde till hätska diskussioner, och IEC utlyste omval den 14 juni. De båda huvudkandidaterna skaffade stöd hos andra kandidater som inte nått ända fram och reste ut i provinserna för att värva nya röster. ...Det finns de som tror att det kommer att dröja flera månader innan slutsegraren är korad, trots att 100 team enligt planerna ska arbeta i tvåskift 12 timmar om dagen. (SAK.se 17 september)

Sveriges Afghanistanpolitik

•Till Redaktionen för programmet ”Konflikt” Sveriges Radio
Hej på Er!
I dessa dagar, nu senast i ”Konflikt” söndagen den 7 september 2014 sägs det, ja det t o m skryts om det, att Sverige har levt i 200 år utan krig. Men det är ju inte sant! Det är en ren lögn som sprids. Sanningen är att Sverige har varit i krig i snart 13 år. Inte i vårt närområde visserligen. Men Sverige har varit i krig: I Afghanistan. Närmare tiotusen (9.500) svenska

soldater har krigat där. Det hävdades under de första åren av kriget att Sverige var i Afghanistan på ett fredsuppdrag. Men det var också en lögn som spreds. Man förnekade att svenska soldater var i strid. Men nu har hemvändande svenska soldater berättat hur det verkligen har varit. De har kriget under skinnet och de kommer att kunna berätta om strider och död. Tusentals svenska Isaf-soldater och deras familjer och vänner bär med sig trauman från kriget kanske resten av sina liv. Vagnchefen Micke i SvT-dokumentären ”Krig för fred” säger: ”Ingen berättar att vi dödar folk på andra sidan”. Officeren Jonna Grankvist berättade nyligen i Sveriges Radio att man ofta var i strid. Det var strider nästan varje vecka. Sedan lade hon till att de politiker som fattade beslutet om att skicka svensk trupp till Afghanistan inte vill prata om det. Och man kan verkligen fråga sig varför ingen beslutsfattare träder fram och försvarar Sveriges deltagande i kriget? Och talar om vad Sverige har gjort i Afghanistan. Hur många som fallit offer för svenska kulor vet vi inte. Uppgifterna varierar från några dussin till tre hundra. Handlingar om detta har Försvarsmakten hemligstämplat.

Det verkar som om Sveriges Radio och Konflikt inte heller vill prata om Sveriges krig i Afghanistan! Är det verkligen så illa?

Stockholm och Nacka den 10 september 2014 Med uppskattning i övrigt av Konflikt. Lars-Gunnar Liljestrand Ordf i Föreningen Afghanistansolidaritet

Thage G Peterson Fd talman och försvarsminister

•Svar 11 september från Ivar Ekman på redaktionen för Konflikt:
Hej Thage och Lars-Gunnar
Stort tack för ert brev och för att ni lyssnar! Ni har helt rätt i att Sveriges krigföring i Afghanistan har fått alldeles för lite uppmärksamhet. Vi har försökt dra vårt strå till stacken, senast i programmet om utrikespolitik för två veckor sedan, där vi hade med bland andra Freshta Dost från Svenska Afghanistankommittén, men det har ju funnits mycket mer att göra.

När det gäller mitt intro till programmet som ni refererar till så handlade hela diskussionen om krig och fred HÄR. Jag hade förstås kunnat vara ännu tydligare med att jag menade krig i Sverige och i vårt direkta närområde, men jag tog av utrymmes- och begriplighetsskäl beslutet att inte komplicera bilden alltför mycket. Vi planerar att under hösten återkomma till situationen i Afghanistan, så förhoppningsvis känner ni att det då balanserar mitt utelämnande av det här viktiga ämnet.

Tips och aktiviteter

Seminarieserie i sju delar på ABF-huset och biografen Zita
i Stockholm

Kvinnornas kamp för fred

Rapporter från världens konfl ikter och krig fyller dagligen medierna och det mänskliga lidandet kommenteras av beslutsfattare och experter. Kvinnornas fredsröster lyser ofta med sin frånvaro och med höstens seminarieserie vill vi vidga perspektivet. – I år är det 100 år sedan första världskriget bröt ut och vi vill presentera kvinnors arbete för fred under det senaste seklet. Med bakgrund i detta försöker vi formulera metoder för vårt framtida fredsarbete, säger Lena Steinholtz Ekecrantz från Kvinnor för fred. Genom föreläsningar, fi lmvisningar och samtal svarar vi på frågan om vad vi kan lära av kvinnor som arbetat för fred under andra tider – för fredsarbetet i dag och framöver. Vi ger en djuplodande bild av motstånd mot krig och militarism och några historiska kvinnor vi kommer att inspireras av är Elin Wägner och Rosa Luxemburg.

Första seminariet ”Var kvinnors fredsröster starkare förr?” är torsdagen 18 september på ABF-huset i Stockholm. Mer information om hela serien, som också sänds på webben, på www.kvinnorforfred.se och www.frednu.se. Följ oss också på facebook och twitter för uppdateringar.

Arrangörer: Kvinnor för fred, Sveriges fredsråd, ABF Nästa nyhetsbrev kommer den 2 oktober

Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Med vänliga hälsningar, Ivar Ekman 

föreningen Afghanistansolidaritet

Relaterade artiklar (efter tagg)