Skriv ut denna sida

Rån för revolutionen

Verbal förlag 1 september 2014

omslag_blekinge.jpg

Den så kallade Blekingegadeligan eller Blekingegadegruppen rånade värdetransporter och postkontor i Danmark under 1970- och 80-talet och skickade pengarna till befrielserörelser i tredje världen. Gruppen har på senare år uppmärksammats i böcker och tv-serier. Nu kommer för första gången aktivisternas egen berättelse.

Genom historiska dokument och unika intervjuer skildrar Gabriel Kuhn historien om den danska vänsterns svarta får. De berättar om sina lagliga och olagliga aktiviteter, samarbetet med palestinska PFLP och vardagen som kriminell i revolutionens tjänst.

Boken Rån för revolutionen ger en djup inblick i gruppens teoretiska utveckling, från maoism till ekonomiska teorier om det ojämna förhållandet mellan rika och fattiga länder. I centrum står dock de praktiska frågorna om hur man som invånare i ett imperialistiskt land kan göra konkret skillnad och bidra till en socialistisk utveckling.

Boken är ett viktigt bidrag till vänsterns historieskrivning. Gruppens perspektiv på global rättvisa är högaktuellt i en värld där de före detta kolonierna fungerar som den rika världens fabrik och klyftan mellan fattig och rik bara växer.

Rån för revolutionen: Blekingegadegruppen inifrån utkommer på bokmässan i september 2014.
ISBN: 978-91-86923-06-8.


Gabriel Kuhn är född i Österrike och bosatt i Stockholm. Han är författare till bl a Life under the Jolly Roger: Reflections on golden age piracy och All power to the councils! A documentary history of the German revolution of 1918–1919. Detta är hans första bok på svenska.

Verbal förlag