Skriv ut denna sida

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 21 augusti

Föreningen Afghanistansolidareitet 21 augusti 2014

Screen_Shot_2014-08-21_at_11.46.25.png

Föreningen Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 21 augusti

Redaktör: Lars-Gunnar Liljestrand

Afghanistansolidaritet landet runt

Thage G Peterson framträder i:

Karlstad torsdag den 28 augusti. Offentligt möte på Stora Torget kl 11. Fredstal.

Söderhamn torsdagen den 4 september kl 14, offentligt möte med frågestund. Kulturens hus, Röda rummet. "Mitt långa liv i den politiska hetluften", varvid fredsfrågan och Afghanistankriget blir en del av anförandet.

 Screen_Shot_2014-08-21_at_11.41.04.png

 

Nyheter om Afghanistan 

Screen_Shot_2014-08-21_at_11.41.51.png

”Vi skall kunna lära av det vi har gjort bra och av det vi har gjort mindre bra” säger Martin Lidegaard.

TRETTON ÅRS DANSKT KRIG SKALL NU UNDERSÖKAS

Utrikesminister Martin Lidegaard (R) vill utreda vad politiker, tjänstemän och generaler kan lära av 13 års krig i Afghanistan. Ett krig som har kostat 43 danska soldater livet och sårat hundratals samt gett ett okänt antal unga danskar djupa sår i själen.

Lidegaard vill inte säga vem som skall göra utvärderingen eller hur den skall genomförasinnan saken är diskuterad med partierna som står bakom Afghanistaninsatsen. Men det kommer att vara både den civila och den militära insatsen och samspelet mellan dem som skall under luppen. Danmark har använt omkring 20 miljarder kronor på den militära och civila insatsen. 

”Jag vill personligen sätta frågetecken om det var nödvändigt att gripa in. Men det är inte samma som att vi inte skall lära både av goda och dåliga erfarenheter”, säger Lidegaard.

När regeringen dröjt med utvärdeingen av insatsen har det hängt på att man först ville ha ut de sista stridande soldaterna ur Afghanistan.

Regeringens beslut är väl mottaget av ordförande för de konservativa, Lena Espersen, som för över ett år sedan föreslog en granskning. ”de konservativa är till 100 procent bakom den danska insatsen, men det är alltid viktigt att veta vad vi gjort bra och vad kunnat göra annolunda – utan att det skall pekas finger mot någon” säger Lena Espersen. Hon menar att undersökningen inte skall vara ”politiserad” och skall genomföras av experter utifrån. ”Det skall vara öppna ögon och inte en hopskrivning av gamla rapporter”, säger hon. Där är Holger K. Nielsen från SF helt enig och han hävdar att också afghanernas egna röster skall lyftas fram. Troels Lund Poulsen från Venstre är mer försiktig. Han pekar på att det kräver enighet mellan partierna men han är öppen för idén:”Nu skall vi enas om hur arbetet skall genomföras och sedan får vi se vem som skall göra det”.

Regeringens beslut kommer samtidigt med att en av de officerare som har störst insikt i den brittisk-danska insatsen i den sydliga Helmandprovinsem har offentliggjort den första vetenskapliga undersökningen av hur lokala afghaner upplevt krigen. Den brittiske officeren Mike Martin, rådgivare till fyra generaler i Helmandkallar i sin doktorsavhandling danskarnas och britternas framgångångsberättelse ”naiv och bygger på brist på kunskap”. ”Vi trodde konflikten var mellan talibaner som en samlad rörelse mot den afghanska regeringen – de goda mot de onda. Men i Helmand handlar det inte om politik eller för och emot talibanerna. Det handlar om tillgång tillvatten, opium, familjefejder, ägarförhållanden till jord och vatten och gamla fiendskaper”. Mike Martin pekar på att det danska ansvarsområdet vid Gereshk var det viktigaste i hela Helmand men att de lokala opiumbaronerna, polischeferna och klanledarna i verkligheten lockade Nato att gå i krig i dalen längs Helmandfloden norr om Gereshk. De militära operationerna var närmast betydelselösa men under tiden tjänade maktspelarna stora pengar på narkotikasmuggling och mutor inne i byarna där de kontrollerade provinsens enda stora väg och broarna över Helmandfloden. Information.dk 16 augusti.

 

* De danska soldaterna har gjort många fel i kriget i Afghanistan och den danska insatsen står inte i proportion till kostnaderna säger kapten Mads Siiberg till danska TV2. ”Insatsen kan inte förvaras då man ser vad insatsen kostat i pengar och blod.”...”Militären är en krigsmaskin som skapats för att slå ihjäl fienden och då blir målet för insatsen därefter.”...Silberg menar att utvärderingen av den danska insatsen kan bidra till att skapa en bra och öppen diskussion om krigsinsatsen i Afghanistan. Danska TV2 17 augusti.

 

* Befälhavaren för de afghanska specialstyrkorna i Helmandprovinsen försöker få en uppgörelse med talibanerna som hamrat på afghanska trupperna i dagliga attacker. Helmandprovinsen är källan till omkring hälften av Afghanistans opium och delar av provinsen har kommit under droghandlarnas och talibanernas kontroll. Hundratals amerikanska och brittiska soldater dödades och sårades under flera års strider i provinsen men nu är det afghanerna som har ansvaret för säkerheten då de flesta av de utländska soldaterna dras tillbaka i slutet av året. Befälhavaren för de afghanska specialstyrkorna general Abadullah Shirzad berättade för media i torsdags att ” baserat på mina kontakter med talibanerna och stamledare har jag redan börjat samtal” och refererade till sina propåer i provinsens Sangindistrikt.

”Nu är säkerheten är mycket bättre i Sangin men för att få en fredlig provins behöver vi mer tid för samtal”. Shirazad vägrade ge detaljer om sina förhandlingar men sa att han hoppades kunna utvidga samtal till att gälla hela provinsen efter att lugnet återställts i Sangin.

Talibanernas talesman Qari Yousuf Ahmadi förnekade att förhandlingar skett och sa ”vi har inga planer att samtal nu”. I juni var så många som 800 talibaner invecklade i olika attacker mot regeringskontor och polisposteringar i Sangin. Afghanska styrkor säger att dödat 400 talibaner i Helmandprovinsen sedan dess. Regeringen har inte uppgett några siffror för sina förluster. Reuters 15 augusti.

 

* Georgiska soldater lämnar USA-basen Camp Phoenix (i Kabul) som därmed upphör att existera. Georgiens försvarsministerium meddelade den 15 augusti att soldaterna ur den förstärkta styrkan i 13:e bataljonen av Georgiens Första Infanteribrigad avslutade sitt Isaf- uppdrag vid en högtidlig ceremoni . Trend.az 15 augusti. 

 

Sveriges Afghanistanpolitik 

 

Fokusartikel av Claes Lönegård från 2012:

SVERIGES HEMLIGA PROPAGANDASOLDATER

Tionde psyopsförbandet består i dag av ett femtiotal personer, som enligt planerna ska växa till det dubbla 2014. De allra flesta är civila som genomgått grundläggande militär utbildning. Här finns informatörer, marknadsförare, copywriters, art directors, formgivare, journalister, psykologer, beteendevetare, sociologer, statsvetare och antropologer. Alla egenskaper man kan behöva för att utkämpa ett informationskrig.

De har specialutbildats i Storbritannien, Tyskland och Belgien. De deltar i arbetsgrupper som Nato och Partnerskap för fred anordnar. Och på stora internationella konferenser diskuterar företrädare för svensk psyops med Nato-chefer, amerikanska majorer, israeliska försvarspolitiker och vapenlobbyister hur man bäst ska använda Twitter, Facebook och Youtube i informationsoperationer.

Sådant som brukar väcka rabalder i Sverige. Men om detta har det aldrig debatterats...De åkte till Afghanistan hösten 2008, drygt två år innan tionde psyopsförbandet officiellt bildades. Sex personer, varav fyra med högskoleexamen, ingick i ett taktiskt psyopsteam på marken i Mazar-i-Sharif. Ena dagen patrullerade de med en svensk skyttegrupp, nästa med afghansk polis och tredje dagen följde de med amerikanska minröjare. De rörde sig på marknader och sportevenemang. Att döma av den fåordiga rapporteringen såg deras arbete tämligen slumpartat ut. I själva verket var det högst systematiskt – och en del av Isafs upprorsbekämpning som går under namnet Coin. En strategi som hade dragits upp vid Natos högkvarter.

Syftet var att vinna den afghanska befolkningens »hjärtan och hjärnor«. Att få dem att välja Isaf och den afghanska staten framför talibanerna – som hade både språket och kulturen på sin sida i propagandakriget.

Hur gör man det i ett land där tre fjärdedelar är analfabeter, få har tv-apparater, ännu färre har internet och bara två procent regelbundet läser tidningen?

Metoden som de svenska taktiska psyopsteamet arbetade efter heter Key Leader Engagement (KLE) och går ut på att påverka befolkningen indirekt via nyckelpersoner i samhället. Det kan vara byäldste, 

klanledare, mullor, rektorer, lärare eller polischefer. Alla som underrättelsetjänsten identifierade som viktiga informationskanaler ut till befolkningen. För var och en av dessa upprättades en journal. Eller psykologisk profil om man så vill. Enligt Försvarsmaktens handbok för informationsoperationer ska den innehålla »intressen, medlemskap i föreningar (nyckelperson såväl som make/maka), social status, nätverk, vanor och ovanor, kontaktytor, förhållande till andra nyckel-personer, beroende av tredje person«. Sedan använde man sig av vad som går under tre-koppar-te-regeln (man måste ha träffats och druckit te minst tre gånger innan man kan börja diskutera väsentligheter) för att bygga långsiktiga relationer som gjorde att man kunde påverka.

Resultatet då? Inte speciellt imponerande, konstaterar en kritisk utvärdering som Försvarshögskolan har genomfört på Försvarsmaktens uppdrag. Och den får stöd av dem som varit där. – Just Afghanistan, kan jag ärligt talat säga, var inte en bra normerande insats vare sig för det militära eller för oss. Men det har varit ett väldigt bra sätt för oss att testa våra metoder och få arbeta med andra förband, säger kapten David Bergman. Han tillhörde det första svenska taktiska psyopsteamet som åkte ner. Personalen har sedan dess avlöst varandra, men förbandet har blivit kvar i norra Afghanistan och bedriver fortfarande sitt informationskrig...I takt med talibanernas framryckningar har Pentagon pumpat in alltmer pengar i informationsoperationer i Afghanistan; i snitt 96 miljoner dollar per år de senaste fyra åren, enligt en granskning i tidningen USA Today. När amerikanerna insåg att de höll på att förlora propagandakriget om både den afghanska och den globala opinionen tog chefen för Isaf-styrkan, amerikanske generalen David McKiernan, ett drastiskt beslut: Slå samman högkvarteret för psyops med högkvarteret för press- och informationstjänsten!

Detta var strax efter att det första svenska psyopsteamet hade anlänt till Afghanistan. För att förstå det kontroversiella i beslutet ska man veta att det utåt sett råder vattentäta skott mellan presstjänsten och psy-ops. I Sverige såväl som Nato. Ingen ska misstänka att pressfolket försöker manipulera medierna – då skulle de förlora all sin trovärdighet. Det diskutabla är alltså inte bara att man samarbetar med Nato, utan hur. Sedan sammanslagningen i Kabul tar Försvarsmaktens informatörer öppet order från samma håll som psyopssoldaterna.

Hela artikeln finns här.

Internationella solidaritets- och fredsaktioner 

Screen_Shot_2014-08-21_at_11.46.25.png

Protestmöten mot Natos krig. Natos toppmöte i Newport i Storbritannien 3-5 september skall bland annat besluta om fortsatt Nato-trupp i Afghanistan efter 2014. Fredsrörelserna i Storbritannien arrangerar protestmöten. 

 

Tips och aktiviteter

Nästa nyhetsbrev kommer den 4 september

Har Du förslag på material för nyhetsbrevet – skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Föreningen Afghanistansolidareitet

Relaterade artiklar (efter tagg)