Skriv ut denna sida

Palestinas f.d. premiärminister Salam Fayyad gästar Almedalen

Folke Bernadotteakademin 26 juni 2014

Salam_Fayyad.jpg

Den tidigare palestinska premiärministern Salam Fayyad deltar på Folke Bernadotteakademins seminarium i Almedalen. På seminariet, som behandlar konflikten mellan Israel-Palestina och möjliga vägar framåt, medverkar även den israeliske kolumnisten och författaren Akiva Eldar samt Göran Rosenberg, författare och journalist.

Fredsförhandlingar som kört fast, amerikansk diplomati som misslyckats och osäkerhet kring den nya försoningsprocessen mellan Fatah och Hamas. Hur ser fredsutsikterna ut och vad är vägen framåt?

Dessa är frågeställningarna när Folke Bernadotteakademin (FBA) arrangerar samtalet ”Israel, Palestine and the way forward” 30 juni kl. 11.00–12.00 på scenen Sverige i Världen under Almedalsveckan.

– I en tid då utvecklingen i Mellanöstern är ytterst dramatisk är vi glada att gästas av Palestinas före detta premiärminister Salam Fayyad och den välkände israeliske journalisten Akiva Eldar, säger Sven-Eric Söder, FBA:s generaldirektör, som kommer att inleda samtalet.

Salam Fayyad utsågs till premiärminister i januari 2013, i den regering som bildades efter splittringen med Hamas, men avgick samma år. Han vann förtroende i väst för sina ansträngningar att skapa öppenhet och stabilitet i det palestinska styret.

Akiva Eldar är prisbelönt kolumnist på Al-Monitors ”Israel Pulse” och har av Financial Times kallats en av världens mest inflytelserika kolumnister. Eldar var under många år verksam vid den ansedda israeliska tidningen Haaretz. Hans senaste bok Lords of the Land (skriven tillsammans med Idith Zertal) om de judiska bosättningarna har översatts till engelska, tyska och arabiska och låg länge på Israels bästsäljarlista.

Med i panelen finns även Göran Rosenberg, författare och journalist med mångårig erfarenhet av att följa Israel-Palestina konflikten. Han belönades med Augustpriset 2012 för sin bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”, en personlig skildring av hur hans egen far överlevde det tyska koncentrationslägret och byggde ett nytt liv i Sverige. Rosenberg har också tidigare beskrivit syn på Israel i boken ”Det förlorade landet”.

Samtalet modereras av Marika Griehsel, journalist och författare.

Samtalet kommer att livestreamas på www.sverigeivarlden.se och går att se i efterhand på www.fba.se. Kontakt: Marianne Kihlberg, kommunikationschef på FBA, 070 618 2301, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer information, kontakta:

Marianne Kihlberg 
Kommunikationschef, Folke Bernadotteakademin
Tel: 070 618 2301
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Om Folke Bernadotteakademin, FBA

Folke Bernadotteakademin (FBA) är en expertmyndighet som hör till Utrikesdepartementets (UD:s) verksamhetsområde. FBA har till uppdrag att bidra till varaktig fred, säkerhet och utveckling genom att verka för goda och effektiva internationella fredsinsatser. Detta görs genom rekrytering och utsändande av civila experter, utbildning och övning, forskning, policy-, doktrin- och metodutveckling. För mer info, besök www.fba.se

 

Folke Bernadotteakademin

Relaterade artiklar (efter tagg)