Skriv ut denna sida

Ukraina bortom det ryska hotet – samtal i Almedalen

Folke Bernadotteakademin 25 juni 2014

Folke Bernadotteakademin arrangerar ett seminarium om Ukrainas utmaningar efter det senaste årets turbulenta utveckling. ”Ukrainas nya president står inför oerhört svåra avvägningar” säger Anna-Lena Laurén, Moskvakorrespondent, som är en av paneldeltagarna under samtalet.

Under Almedalsveckan arrangerar Folke Bernadotteakademin (FBA) seminariet ” Ukraine – Internal Challenges Beyond the Russian Gambit” på scenen Sverige i Världen, 1 juli kl. 09.00-10.00. Seminariet fokuserar på Ukrainas nationella utmaningar, bortom det ryska hotet och Vladimir Putins pågående maktspel. I panelen deltar Anna-Lena Laurén, journalist, författare och Moskvakorrespondent för SvD och Hufvudstadsbladet, Oksana Syroyid, chef för den ukrainska tankesmedjan Ukrainian Legal Foundation, och Shane Quinn, projektledare på FBA för ett nytt rättsstatsprojekt i Ukraina.Sedan demonstrationerna på Självständighetstorget i Kiev började i november förra året har en omvälvande tid följt i Ukraina; avsättningen av president Janukovitj, den ryska annekteringen av Krimhalvön, våldsupptrappningen i landets östra delar och ett presidentval som med nöd och näppe kunde genomföras.Hur ska landet nå grundläggande stabilitet och komma på fötter igen? Anna-Lena Laurén menar att Ukrainas nya president står inför stora avvägningar:– Pjotr Porosjenko är pressad att ena landet och återfå kontrollen över Donbass. Ju längre han väntar, desto svårare blir det, och tiden håller på att rinna ut. Samtidigt bör han leverera vad Majdan ursprungligen handlade om, det vill säga ett fungerande, icke-korrumperat rättssamhälle och integration med EU. Att parallellt klara de här bägge utmaningarna är rena Houdiniuppdraget.Den komplexa situationen innebär både utmaningar och möjligheter anser Shane Quinn: – Vägen framåt blir inte lätt, men det finns mycket reformvilja i landet och initiativ tas för att motverka korruption och öka medborgarnas möjlighet att utkräva sina rättigheter, speciellt efter aktionerna på Maidan. Att den sedan länge diskuterade decentraliseringsprocessen nu är på gång i Ukraina kan förhoppningsvis leda till mer positiv förändring på kort sikt, säger Shane Quinn. Läs mer om FBA:s projekt i Ukraina, se vårt program för Almedalsveckan och titta på våra seminarier i efterhand på www.fba.se. Samtalet kommer även att livestreamas på www.sverigeivarlden.se.

För mer information, kontakta:

Marianne Kihlberg 
Kommunikationschef, Folke Bernadotteakademin
Tel: 070 618 2301
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Om Folke Bernadotteakademin, FBA

Folke Bernadotteakademin (FBA) är en expertmyndighet som hör till Utrikesdepartementets (UD:s) verksamhetsområde. FBA har till uppdrag att bidra till varaktig fred, säkerhet och utveckling genom att verka för goda och effektiva internationella fredsinsatser. Detta görs genom rekrytering och utsändande av civila experter, utbildning och övning, forskning, policy-, doktrin- och metodutveckling. För mer info, besök www.fba.se

 

Folke Bernadotteakademin

Relaterade artiklar (efter tagg)