Skriv ut denna sida

Helsingborgs stadsteater samarbetar med den fria teatergruppen Teater Sagohuset i Lund Utvalda

Anton Honkonen 4 juni 2014
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

helsingborgs_stadsteater.jpg

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten i regi av Moqi Simon Trolin är ett samarbetsprojekt mellan Helsingborgs stadsteater och Teater Sagohuset. Pjäsen kommer att spelas under våren 2015 i Lund, Helsingborg och på turné i Södra Sverige.

I centrum för denna fantastiska historia står 15-årige Christopher John Francis Boone, som beskriver sig själv som ”ett matematiskt geni med vissa beteendemässiga svårigheter”. När grannens hund blir brutalt dödad med en högaffel bestämmer sig Christopher för att hitta den skyldige. Pjäsen är baserad på Mark Haddons succéroman från 2003 och har spelats för fulla hus i London och Köpenhamn.

Uppsättningen tas fram av Teater Sagohuset och Helsingborgs stadsteater gemensamt och spelas av en ensemble med skådespelare från båda teatrarna. Produktionen har fått särskilt stöd från Sparbanksstiftelsen Öresund.

– Institutionsteatrarna och de fria grupperna behöver varandra, lär sig av varandra och utvecklas tillsammans. I detta projekt kan vi bidra med hela vår produktionsapparat, samtidigt som vi i mötet med Teater Sagohuset får nya impulser och kan möta en publik i hela Skåne, säger Max Granström, VD och teaterchef för Helsingborgs stadsteater.

– Pjäsen har legat i vår önskerepertoar sedan många år, därför blev vi mycket glada över att nu kunna förverkliga idén i samarbete med Helsingborgs stadsteater. Samarbetet tillåter en uppsättning som vi inte hade kunnat mäkta med själva. Vi har arbetat med barn och ungdomar med funktionsnedsättning sedan 2003 och pjäsen skildrar på ett träffande sätt den verklighet som många idag lever i, kommenterar Margareta Larson, konstnärlig ledare för Teater Sagohuset.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten har premiär på Lunds stadsteater den 23 januari 2015 och i Helsingborg den 19 mars 2015.

Läs 11859 gånger
Anton Honkonen

Senaste från Anton Honkonen

Relaterade artiklar (efter tagg)