Skriv ut denna sida

4/6: Himmelska fridens torg: 25 år senare

Anton Honkonen 26 maj 2014

Skärmavbild_2014-05-26_kl._20.46.54.png

Natten till den 4 juni 1989 krossade kinesisk militär demokratirörelsen i Peking. Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till ett seminarium där UI:s forskare Johan Lagerkvist berättar utifrån sin nya bok om vad som hände den dramatiska Pekingvåren, och hur händelserna påverkar oss än idag.

Kommunistpartiet sitter fortfarande kvar vid makten och har genomfört ett reformprogram där marknadsekonomin har drivits igenom utan att medborgarnas fri- och rättigheter stärkts. Kina är fortfarande en enpartistat som förbjuder opposition och saknar fria val. Samtidigt har landet blivit hela världens oumbärliga handelspartner och långivare.

Hur har denna händelse format Kina och vilken betydelse har den haft för omvärlden? Vilken betydelse spelar händelserna idag? Dessa frågor kommer Johan Lagerkvist att diskutera tillsammans med den inbjudne kommentatorn Torbjörn Lodén.

Johan Lagerkvist är Senior Reseach Fellow på UI och docent i kinesiska. Han bedriver forskning om den kinesiska inrikespolitiken och maktbalansen mellan stat och ett framväxande civilsamhälle.

Torbjörn Lodén var från och med hösten 2011 till i februari i år gästprofessor vid City University of Hong Kong. Han är professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, samt föreståndare för Stockholms Konfuciusinstitut.

Datum: Fredag 5 juni 2014.
Tid: 17.00-18.30. Registrering från 16.30.
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm.
Anmälan: http://www.ui.se/evenemang/himmelska-fridens-torg-25-ar-senare
Kostnad: UI-medlemmar gratis, icke medlem - 100 SEK.
Språk: Svenska

Seminariet modereras av Johan Eriksson, forskningschef på UI.

Bonniers förlag säljer i anslutning till seminariet boken "Tiananmen Redux" till det förmånliga priset 160 kr (endast kontant betalning).

Välkommen!

Relaterade artiklar (efter tagg)