Skriv ut denna sida

Färgsprakande fredståg intog Söder.

Artur Kowalski 21 maj 2014

FOKtåget_4_kopia.jpg

Freds- och Kärlekståget låter kanske lite naivt. Blir det fred och kärlek för att man klär ut sig och går i parad? Svaret tycks vara ja, i alla fall på plats. Bland alla politiska slogans och protestaktioner var årets upplaga av det färgsprakande tåget starkt uppskattad i sin totala brist på politik och åsikter. Faktiskt möttes paraden inte av en enda sur min under två och en halv timmes marsch. Unikt för Stockholm

 

FOKtåget_2_kopia_2.jpg

- Det började med att jag och Antonia Armini satt och spånade idéer, ”Ja, vi skapar en happening och klär ut oss till vårgudinnor! (skrattar) Vi ska dela ut blommor och dansa, bara för att!”, säger huvudarrangören Ellen Molnia där vi sitter i hennes vackra sekelskifteshus på Hölö.

- Vi ville skapa ett alternativ till alla de här politiska tågen, en manifestation som INTE har någon ideologi, som endast är för fred och kärlek. Jag menar, jag tycker absolut att det är viktigt att rösta, men den politiska världen har jag alltid haft lite svårt för. Så många tåg är ju emot saker, det blir en ganska negativ känsla. Om man kämpar emot någonting så ger man energi till det. Vi ville göra något som bara är för!

Det första Freds- och Kärlekståget hölls 2011. Då kom ett åttiotal deltagare. I år tågade uppemot två tusen personer från Mariatorget till Vitabergsparken, åtföljda av sambaorkestern Yakoumbe från Rinkeby, en akustisk jamvagn, en technovagn, en technoflakcykel samt ett balkanband som råkade spela utmed tågets sträckning och bestämde sig för att haka på.

- Jag älskar att vara tillsammans med alla här, säger Anna-Karin Karlsson, en av deltagarna.

- Helt fantastiskt att få sprida ljus och kärlek och färg och kraft tillsammans med det här gänget! Att bara få ge och att det verkligen är öppet för precis alla. All inclusive…

Även den annars lite blaserade Söderpubliken tycktes i stort sett odelat positiv till paraden. Ett flertal konventionellt klädda åskådare anslöt sig efter hand.

- Jag gick ju fram mycket till folk som stod och tittade på och kramade dem eller gav bort en blomma eller en frukt och varenda kotte sa bara ”Det här gillar vi, tack för att ni gör det här!”, säger Ellen Molnia.

- Vad tror du det beror på?

- Jag tror att det är det här med villkorslös kärlek. Vi vill inte ha något. Vi vill bara ge.

 FOKtåget_5_kopia.jpg

 

TEXT OCH FOTO: Artur Kowalski

 

Artur Kowalski