Skriv ut denna sida

Gangsterbrudar

Vladimir Oravsky 15 mars 2014
"Gloria" (1980) Travis Bickle

Hörde några experter diskutera gangsterbrudar i radioprogrammet Kino (2014-03-14).

Det konstaterades att gangsterbrudar på film är få och dessutom inte alltför förebildliga, det vill säga de tilldelas typiskt stereotypa kvinnliga attribut …

Jag är en ingen expert på gangsterbrudar på film, men jag kan presentera en lista på filmer som motbevisar det ovannämnda.

Jag kan inleda den med John Cassavetes Gloria (Gloria, 1980), en film vars titel antyder att den delar med sig även ett religiöst innehåll (Gloria in excelsis Deo, samt gloria). Gloria (Gena Rowlands, nominerad för en Oscar för denna roll) uppsöker sin exman, en gangsterledare och vill göra upp med honom. I godo. Men han vägrar att röka en cigarrett med henne, så på väg ut skjuter hon ner några mafiosi, går in i en hiss och sänks direkt ner i ”underjorden” i hissens trånga ”kista”, som ovanifrån genomborras av några gangsterkulor.

Listan kan jag avsluta återigen med Cassavetes Gloria. Den filmades nämligen än en gång, år 1999, i Sidney Lumets regi, med Sharon Stone i rollen som Gloria. Däremellan finns det en rad filmer med starka och självständiga ”gangsterbrudar”.

Naturligtvis.

Det finns pengar i denna genre.

Varför annars skulle filmen Tommy översvämma biografsverige med 150 kopior?

 

Vladimir Oravsky