Skriv ut denna sida

Uttalande vid Fredsseminarium i Falun 15/2

Helge Sonntag 16 februari 2014
Uttalande vid Fredsseminarium i Falun 15/2
Bild: P-O Tellander

Skådespelare Leif Stålhammer, Lycklig Ungdom, författaren Lars-Gunnar Liljestrand, pastor Lars-Olov Råsmark och FN-föreningens Helge Sonntag på öppet seminarium på Falu stadsbibliotek lördagen den 15 februari. Vid seminariet antogs enhälligt ett uttalande:


Till svenska regeringen


Frågan om drönarattacker och folkrätten har tagits upp i den nu pågående sessionen i FNs Generalförsamling.

Pakistans premiärminister har i ett tal den 27 september 2013 inför Generalförsamlingen påtalat att drönarattackerna mot hans land strider mot folkrätten och kränker Pakistans nationella suveränitet.

I december 2013 tog Generalförsamlingen enhälligt en resolution som uppmanade stater som använder drönarattacker som ett medel mot terrorism att följa folkrätten. Generalförsamlingen underströk det ”brådskande och absoluta” behovet av en överenskommelse mellan staterna om de legala frågorna om drönaroperationer. Resolutionen uppmanar staterna ”att säkerställa att varje åtgärd som vidtas för terrorismbekämpning, inkluderande användning av fjärrstyrda flygplan, överensstämmer med FNs stadga och humanitär rätt särskilt principerna för val av måltavla och proportionalitet.”

Vi uppmanar svenska regeringen verka mot de folkrättsstridiga drönarattackerna och för genomförandet av denna resolution i FN och i andra organ där Sverige är representerat.

Sverige slår vakt om folkrätten och FN-stadgan och har uttalat det vid olika tillfällen. Nu finns en unik möjlighet att också påverka världssamfundet i denna viktiga fråga.

Uttalandet enhälligt antaget vid möte den 15 februari 2014 i Falun Om FN-stadgan och Freden i vår tid.

Arrangörer: FiB/K Västmanland-Dalarna, Falu FN-förening, Falu Stadsbibliotek och ABF.

Helge Sonntag