Skriv ut denna sida

Pete

Marilyn Barden 6 februari 2014
Skonaren "Clearwater" seglar på Hudson River
Skonaren "Clearwater" seglar på Hudson River

Det var Pete´s idé att bygga en båt som kunde segla på Hudsonfloden med folk från stränderna, från Albany till NYC. Han har alltid varit min idol, ända sedan jag var barn i det konservativa Ohio, i USA. Men jag fick träffa Pete personligen först 1991 när jag åkte till Poughkeepsie, New York.

Han var en stor hjälte för mig med sin alltid internationella syn och freds- och arbetarsånger. Hans musik har alltid spelats i Berras och mitt hem här i Sverige under alla år och vi har alltid sjungit med för högan sky fast ingen av oss är bra på att sjunga.

Men jag fick träffa Pete personligen först 1991 när jag åkte till Poughkeepsie, New York där de hade ett kontor på sin skonare Clearwater. Clearwater schooner hade då varit en aktivistbåt i miljökampen att rensa Hudsonfloden sedan början på 70 talet.
 
Det var Pete´s idé att bygga en båt som kunde segla på Hudson floden med folk från stränderna, från Albany till NYC.  Att de gemensamt kunde föra en aktiv miljökamp för att rensa floden från gifter samtidigt som de skulle lära sig hur folk levde förr, indianer och andra, vilka fiskar som levde där och att dessa barn och vuxna skulle ha trevligt tillsammans.
 
En grupp människor samlade sig kring Pete och tillsammans skapade de organisationen Hudson River Clearwater. De byggde båten efter modellen av en båt som hade seglat på floden många år tidigare.
 
Varje år ordnar de festivaler på många hamnar längs flodens stränder med sång och dans och allvarliga utställningar om livet vid floden och hur de ville förbättra det. Under hela somrarna och långt inpå höstarna tar de barn och ungdomar med som har aldrig varit i en båt tidigare och många blir efter ingången kurser en del i besättningen.
 
De har under åren tagit sig an seriösa miljömål mot fabriker längs med floden och bland sina medlemmar i organisationen finns miljöadvokater och pedagoger. De har väckt floden till liv och är kända som en mycket duktiga aktivister. Pete var inspiratör och alltid med på festivalerna när han var inte så till åren. ( Clearwaters första kapten är samma personen som var kapten på det Greenpeace fartyg som arresterades av ryssarna i höstas efter att försökt att borda en rysk oljeplatform)

Varför åkte jag till Poughkeepsie 1991?  I tre år i slutet på 80 talet hade jag, tillsammans med Världsfredsrådet, där jag var nordisk sekreterare, organiserat freds och miljöseglingar i Östersjön i samarbete med progressiva människor. När Muren föll och Sovjetunionen kollapsade  kände dessa seglare från S:t Petersburg att de hade tappat kontakt med oss på andra sidan Östersjön.
 
De bad mig att ge dem en idé om hur de kunde fortsätta sitt miljöarbete som vi hade börjat med under seglingarna i Östersjön.  Jag hade just varit på besök i USA och fick förmån att göra en en-dags segling med skonaren Clearwater. Jag visste att S:t Petersburg hade enorma miljöproblem.
 
De hade stora pappersmassafabriker i sjön Ladoga och praktiskt inga dugliga reningsverk i staden när deras avfall passerade på väg till Östersjön. Det slog mig att det var mycket likt situationen i Hudsonfloden innan Clearwater organisationen började arbeta där.
 
Jag är lärare och övertygad om att Rysslands stora problem inte löses genom att tala med gamla korrupta byråkrater.  Det är barnen som, och eventuellt några nytänkande lärare, som kan tänka nytt.  Så jag åkte till Poughkeepsie - där fanns Pete och en stab av aktivister som sökte Clearwater organisationen och båten.
 
Jag bad om att få skapa en organisation i S:t Petersburg efter deras idé att jobba med seglare från S:t Petersburgs Marintekniska universitets segelklubb,  barnen, deras lärare inklusive musiker och några ekologer. Pete blev entusiastik på en gång, som den gamla internationalist han är, och en kvinna, Hannah, på kontoret som kunde ryska bad att få följa med och hjälpa till att starta organisationen.

Sagt och gjort, sommaren 1992 åkte en delegation från USA och Sverige (11 personer). Förutom jag och min man man Berra (som jobbade på Kafé Marx på 60 talet) var det Agneta Norberg och Jan Danielsson, känd miljöexpert från Mitt i naturen på TV, med fru och son och ett antal andra intresserade.
 
En rysk segelbåt kom och hämtade 5 personer, vi andra åkte i Jans husbil och vår minibuss. Vi deltog i en stor miljökonferens och bodde i en omgjord fiskebåt som skulle likna Peter den Storas båt från 1700. Under konferensen frågade vi folk om de skulle vilja vara med och starta en rysk miljöaktivistorganisation som vi tänkte kalla Neva River Clearwater.
 
Ett 25 tal seglare, ekologer och lärare anslöt sig, jag blev vald till internationella sekreterare för att hålla kontakter med andra länder. För att göra en 22 års saga kort kan jag berätta att organisationen har hållit kontakt med sin moderorganisation i USA med besök av aktivister, dock tyvärr inte med Pete annat än brev och presenter, fram och tillbaka.
 
Ryssarna har varit hos dem två gånger och Hannah har varit där åtskilliga gånger. Organisationen bildades just i rätt tid. Ni vet att ibland kommer en ny idé precis när tiden är mogen för det - så var det för oss.
 
Efter att Sovjetunionen kollapsade letade lärarna efter nya pedagogiska idér . Då kom vi från Sverige med utomhuspedagogik och Skogsmulle som var nytt men passade in i deras sätt att se på nytt.
 
Barnen kunde upptäcka själva och bli experter i miljöfrågor. På våra årliga expeditioner på Neva floden lärde de sig att konfrontera gamla försoffade miljöbyråkrater och att gå till tidningar och TV med besvärande bevis på att de inte utförde sitt arbete. Under alla år är det många engagerade naturskollärare och Skogsmulle och i ur och skur pedagoger som har hållit kurser. Vi har fått stöd genom åren av SIDA och Svenska Institutet men framför allt från Pete som har följt oss. Hans musik och en stor bild av honom har alltid varit med oss.

Idag har jag beställt 30 tulip träd att planteras i Vi skogen i Afrika till Petes ära från de ryska barnen. Tillsammans med ett stor diplom till Hudson River Clearwater kommer 10 frö från tulip trädet att skickas till dem.  Jag har bett Hannah att plantera dessa träd runt deras båthus för Clearwater, när det är vår.

Vi är många som har Pete i våra hjärtan.

Marilyn Barden
Vänsterpartiet Värmdö
Internationella sekreterare i Neva River Clearwater
Projektledare i ur och skur skolor i Ryssland


 

Marilyn Barden