Skriv ut denna sida

"Radikala nätverkets" föreläsningar i Lund under våren

Tjatte Hedlund 30 januari 2014

Radikala nätverket är en plattform för forskare intresserade av politisk radikalism i det förflutna.

Med ”radikal” menar vi alla grupper som försökt att revolutionera hegemoniska sociala och politiska institutioner, vare sig de har befunnit sig till höger eller till vänster på den politiska skalan, eller har verkat för förändring med våldsamma eller icke våldsamma medel. Radikala nätverket arrangerar varje termin en seminarieserie på Historiska institutionen vid Lunds universitet, öppen för forskare, studenter och allmänheten.
 
Program för våren 2014:
 
Att skydda och uppfostra 
’svenska’ kvinnor
Fredag 7 februari klockan 14:15 i sal 3 
Historiska institutionen, Magle Stora Kyrkogata 12a
Diana Mulinari, professor i Genusvetenskap och antirasistisk teoretiker, diskuterar kvinnors roll inom det rasistiska och kvinnofientliga partiet Sverigedemokraterna utifrån ett forskningsprojekt som resulterat i en bok som publiceras under våren. Vilka kvinnor är det som söker sig till partiet och vilken roll tilldelas de och skapar de sig inom politiken? I samarbete med Genushistoriska seminariet.
 
Dolt och öppet motstånd - politiskt språk och folklig mobilisering som strategier för arbetarrörelsen
Fredag 14 mars klockan 14:15 i sal 2
Historiska institutionen, Magle Stora Kyrkogata 12a.
Karin Jonsson, Södertörns högskola och Matias Kaihovirta, Åbo Akademi, båda gästdoktorander på Historiska institutionen vid Lunds universitet, berättar om sina respektive avhandlingsprojekt; i Karins fall en begreppshistorisk undersökning av arbetarrörelsens politiska språk och i Matias fall om politiskt deltagande på Billnäs bruk i Finland under tidigt 1900-tal. I samarbete med Arbetarhistoriska seminariet.
 
”… det första blodet för rösträttssaken”. Upploppet i Stockholm 
den 20 april 1902 och den svenska demonstrationsrättens historia.
Fredag 11 april klockan 14:15 i Blå rummet
 Historiska institutionen, Magle Stora Kyrkogata 12a.
Våren 1902 rasade kampen för allmän rösträtt i Sverige. Frågan var kontroversiell, känslorna höga, och den 20 april 1902 drabbade rösträttsdemonstranter och polis samman på Stockholms gator. Kravallerna fick ett märkligt politiskt efterspel som ibland sägs ha lett till att arbetarrörelsen säkrade demonstrationsrätten i Sverige. Det är inte riktigt sant, men det är klart att kravallerna kom att bli ett viktigt kapitel i den svenska demonstrationsrättens historia. Magnus Olofsson är historiker och forskar kring folkliga missnöjesyttringar.
 
Våld i fotografier och den 
politiska kampen om Thailand
Fredag 9 maj klockan 14.15 i Blå rummet
 Historiska institutionen, Magle Stora Kyrkogata 12a.
Karin Zackari är doktorand vid Mänskliga rättighetsstudier, Lunds universitet. Karin presenterar en artikel som behandlar hur konflikter i Thailands politiska historia och den nationalistiska berättelsen kommuniceras genom fotografier. Fotografierna är hämtade från våldsamma konfrontationer och rena massakrer i Bangkok, händelser som blivit viktiga för aktivister för jämlikhet och politiska fri- och rättigheter. OBS Papperpresentation! Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få en kopia.
 
En idé större än döden 
– en fascistisk arbetarrörelse 
i Sverige, 1933-1945.
Fredag 23 maj 14:15 i Blå rummet
Historiska institutionen, Magle Stora Kyrkogata 12a.
Victor Lundberg kommer till Radikala nätverket och presenterar sin nya bok om den fascistiska Lindholmsrörelsen i Sverige, och dess arbetarrörelseinspirerade gren som var mycket livaktig i södra Sverige.
 
För att bli medlem av Radikala nätverkets e-postlista, kontakta  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tjatte Hedlund

Relaterade artiklar (efter tagg)