Skriv ut denna sida

"Vittne till sin samtid"

Marit Kapla 25 januari 2014
TV-fotografen Claes-Göran Bjerner
TV-fotografen Claes-Göran Bjerner

Maj Wechselmanns senaste dokumentärfilm "Vittne till sin samtid" om TV-fotografen Claes-Göran Bjerner visas 29/1 - 31/1 på Göteborgs filmfestival 2014. Filmen visas på SVT2 den 27 februari, klockan 20:00.

Einar_von_Bredow_och_CGB.jpg

Claes-Göran Bjernér: Tror det var 1973. Taiwan tillsammans med Einar von Bredow. Jobbade då med en Arriflex BL, som var stor och väldigt tung. Jag spelade in ljudet direkt på filmen och bar förstärkaren på magen.


SÅ HÄR PRESENTERAS FILMEN I PROGRAMMET:
Maj Wechselmann är en helt egen kategori i dagens svenska film. Som en ohejdbar naturkraft producerar hon minst en film om året, som garanterat visar upp besvärande kopplingar mellan etablerade maktstrukturer och missförhållanden för människor längre ner i samhällshierarkierna; denna gång genom den svenske tv-fotografen Claes-Göran Bjernérs fascinerande livsöde. Bjernér, som har bevakat 23 krig i 83 länder, fick sina lungor skadade för livet vid giftgaskatastrofen i Bhopal i Indien 1984. Filmen börjar med att han nästan dör flera gånger om, men mirakulöst återvänder till livet. I intervjuer och arkivbilder delar han med sig av sina unika förstahandserfarenheter om krig, våld och korruption. En glödande agitation för att man aldrig får sluta utkräva ansvar för världens tragedier.

Marit Kapla

Regi: Maj Wechselmann, Sverige, 2014

Tal: svenska

Text: engelsk

Längd: 1 tim 20 min

Engelsk titel: Evidence

Boka/beställ biljetter här


onsdag: 29/1 18.00
Biopalatset 9
Pris: 90:-

torsdag: 30/1 15.00
Biopalatset 3
Pris: 60:-

fredag: 31/1 17.30
Biopalatset 3
Pris: 90:-

VÄLKOMNA!!!


 

Maj Wechselmann:
SÅHÄR BLOGGAR SVT OM FILMEN- Det enda som inte är sant är att den inte är i tävling - den tävlar med andra dokumentärfilmer om kyrkornas pris, Angelopriset - men får säkert ingenting - den har just inte haft så stora resurser - men har som vanligt filmats och redigerats av fru Wechselmann herself - som tur är finns emellertid Claes Görans storartade bilder från hela världen med i filmen.
 
Samtidsvittnet – om konsten att vara på plats
 

Maj Wechelmanns dokumentär Samtidsvittnet handlar om tv-fotografen Claes-Göran Bjernér, som under sina 40 år på Sveriges Television, filmat i 83 länder och dokumenterat 23 krig! Filmen är en berättelse om hans livsgärning som ivrig samtidsskildrare och svårigheterna med att arbeta som journalist i krigs- och katastrofdrabbade områden.

Varför ville du göra den här filmen, Maj Wechelmann?......


Cecilia Sjöberg blogg.svt.se

 

Några av Claes-Göran Bjernérs ID-kort under Vietnamkriget.

CGB-ID-kort_under_Vietnamkriget.jpg

Marit Kapla

Relaterade artiklar (efter tagg)