Skriv ut denna sida

Hedenhös upptäcker Amerika

Antonie Grahamsdaughter 28 november 2013
Barna Hedenhös upptäcker Amerika
Barna Hedenhös upptäcker Amerika Bild: Bertil Almqvists bok

DEBATT: Ordet "rödskinn" är inte bara en nedsättande term utan också en smärtsam påminnelse om en etnisk rensning. Om utställningen på Göteborgs Konstmuseum och författaren och illustratören Bertil Almqvists bok Barna Hedenhös upptäcker Amerika

 

I ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” kan man på flera ställen läsa ordet ”rödskinn” samt illustrationer som förvisso tillhör den tidens uttryck. Idag är de förlegade och kan sorteras under postkoloniala, rasistiska och stereotypa uttryck. Jag är säker på att det skulle vara omöjligt att ställa ut liknade bilder och text gällande någon annan folkgrupp i vårt samhälle.

Att uttrycket återigen dyker upp får ses som en skandal och att man inte varit medveten om denna koloniala rasistiska benämning "rödskinn" och inte valt att lyfta ur ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” från utställningen på Göteborgs Konstmuseum. Benämningen "Rödskinn" är lika nedsättande, rasistiskt och kränkande som andra förekommande nedsättande uttryck för etniska folkgrupper.

När det gäller ”North American indigenous” gäller tydligen inte denna markering. Jag vet inte om det beror på omedvetenhet eller okunskap. För inte så länge sedan fann jag i en katalogtext till en av Sveriges större filmfestivaler: ”Gratis eldvatten till alla rödskinn”. Detta var inbjudan i katalogen till festivalens releasefest!

Ordet "rödskinn" är inte bara en benämning på ras och en nedsättande term, men också en smärtsam påminnelse om en av de mest ohyggliga handlingar av etnisk rensning som någonsin begåtts. Jakten på och dödandet av Nordamerikas ursprungsbefolkning är en av tidens mest föraktliga och skamfulla folkmord.

Nybyggare betalades ur statskassan för att döda och som bevismaterial ta skalper på enskilda individer från ursprungsbefolkningen. Skottpengarna för en man över 12 år var 50 pounds och hans hårbotten var värd 40 pounds. Skottpengarna för en kvinna oavsett ålder och för män under 12 år var 25 pounds, medan deras skalper motsvarade 20 pounds. Skalperna kallades "redskins".

Denna ohyggliga utresning av ett folk finns gestaltade i koloniala Hollywood producerade westernfilmer där Nordamerikas Indigenous framställs som ”rödskinn” eller ”savages” vildar. Filmproduktioner inspirerade av en etnisk utrensning av 60-90 miljoner människor(Nord- och Sydamerika).

Frågan är hur länge vi i vår tid skall reproducera och förmedlar dessa rasistiska, stereotypa och postkoloniala framställningar av den ”andre”. Risken är att vi aldrig får veta hur verkligheten ser ut idag på de många reservaten där människor lever under mycket svåra umbäranden. Risken är att postkoloniala schablonbilder blockerar en annan berättelse – First Nation Peoples egna berättelsen utifrån det egna perspektivet.

I Kanada och USA är ordet "redskin"(rödskinn) en kränkande benämning på ett ursprungsfolk. I Kanada kan användandet av uttrycket föranleda skadestånd och i allra högsta grad om detta används av en statlig eller institution. VI är First Nation People, Kanada och förtjänar att respekteras som vilka andra människor som helst.

 

Antonie Grahamsdaughter