Skriv ut denna sida

Ändra minerallagen

Nils Lundgren 26 oktober 2013
Sameprotest mot gruvor Nordnytt, Oddasat och Västerbottensnytt

Demonstrationståget med omkring 500 personer gick till  Mynttorget och väl framme anslöt ännu fler. SVT Sápmi och Nordnytt sände direkt från demonstrationen. Programledare är SVT Sápmis Anne-Marit Pentha Päiviö och Nordnytts Hans Stenlund, Nils-Josef Labba filmar. Medverkande gäster i sändningen är bland annat Niklas Spik, Hanna Sofia Utsi och Ol-Johan Sikku.

 

Nordnytt,  Oddasat och Västerbottensnytt  direktsände manifestation i Stockholm då flera rikstäckande organisationer protesterade mot den nuvarande "gruvboomen", bland annat deltog  svenska Sametinget och föreningen Urbergsgruppen.

Per Jonas Partapuoli, ordförande för Svenska samernas riksungdomsförbund, skriver  i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

"Samelandet, Sápmi, ska förvaltas av oss samer och vi kräver att Sverige uppfyller internationell urfolksrätt. Regeringen duckar för frågan om självstyre, men har i beslutet kring mineralutvinning i Rönnbäcken dragit slutsatsen att riksintresset gruvdrift övertrumfar riksintresset rennäring".

Galmuk-med-Lars-Guttorm-Blind.jpg

Sveriges samer protesterade mot de pågående gruvprospekteringarna i Norrland. Jokkmokks samebyar har slog upp sina tältkåtor i Kungsträdgården, Stockholm och bjöd på underhållning, mat och kultur. Några av Jokkmokks, Norrbottens, Sábme/Sápmis bästa artister var där lördagen den 26 oktober då folk från hela Sverige demonstrerade för en ändring av minerallagen.

d4f3ad9330f2ce6a54144952a16e9393_L.jpg

Med sig hade de inbjudna slöjdare, konstnärer, artister, matproducenter och turistföretag från hela Sápmi! 
Under dagen fanns möjlighet att träffa och prata med representanter från samebyarna som berättar om samiskt liv, rennäringen och dess villkor. 
Eko-turistföretag fanns på plats liksom Sametinget och Jokkmokks Sameförening.  Där det gick att sitta runt elden i kåtan och lyssna på berättelserna om Stallo och andra samiska sägner 

 SaraHLahtinensfoto.jpg

Manifestationsgruppen Gállok Stockholm består av renägare, kulturbärare, turistföretagare, föreningar och enskilda som vill ändra svensk minerallag.

Konsultation med regeringen och tillräckliga resurser är SSRs budskap till Sveriges Riksdag.
SSR medverkar idag vid ett frukostseminarium för riksdagens ledamöter. Seminariet anordnas av SSR och Jonas Ericsson MP gemensamt. Syftet med seminariet är att bland annat att lyfta de konsekvenser som dagens mineralpolitik medför för landets samebyar och hur svensk lagstiftning kränker de samiska rättigheterna.Sveriges regering har vid upprepade tillfällen uttalat att man hoppas lösa gruvproblematiken genom dialog. Regeringen förefaller dock tro att sådan dialog ska uppstå genom ett trollslag oaktat att resurser saknas för ändamålet. Regeringen har helt enkelt hittills vägrat att, som engelsmännen säger, ”place the money where the mouth is”.

- Vi saknar möjlighet att ingå i samråd på ett meningsfullt sätt om inte resurser tillhandahålls för ändamålet. SSR har påtalat detta problem för regeringen vid ett flertal tillfällen. Vi har för mer än ett år sedan sänt in en ansökan till regeringen om ekonomiskt bistånd så att SSR och renskötseln kan ingå i samråd om gruvfrågorna på ett meningsfullt sätt, säger Jörgen Jonsson ordförande i Svenska Samernas Riksförbund. Vid seminariet överlämnade också ett uttalande med de krav som SSR ställt till Riksdag och regering. Läs uttalandet här.

Inget samråd utan resurser

www.sapmi.se

 CharlotteThegeFoto.jpg

Protest mot gruvprospekteringar - Studio Ett | Sveriges Radio
sverigesradio.se
Idag inleder Sveriges samer en fyra dagar lång protest mot de pågående gruvprospekteringarna i Norrland. De kräver hårdare regler och högre skatter...

Känner du att du vill sponsra resan går det bra att sätta in valfri summa på samma bg 5956-3015. Märk inbetalningen "Support Kallak"Det finns ett begränsat antal platser för den som vill visa upp och sälja slöjd, konst, mat, upplevelser, kläder eller... Först till kvarn gäller!  Anmäl intresse på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (eller om du vill veta mer) 

resize.jpg

Media om Fyra dagar för fast mark...

Media om Fyra dagar för fast mark, rent vatten, ursprungskultur och hållbara lokalsamhällen i Stockholm 23 - 26 oktober 2013, uppdaterad med länk till kopia av livesändningen i Oddasats webbTV, 11.30 - 12.30 Redaktör Inge Frisk, Sameföreningen i Stockholm

SR P 1: Försvarade Samernas rättigheter som urfolk.