Skriv ut denna sida

För ett fritt Västsahara

P-O Tellander 24 september 2013
Foto Monica Lindh
Foto Monica Lindh

Sveriges riksdag beslutade 2012 att rikta ett tillkännagivande till regeringen när det gäller frågan om Västsahara. Uppmaningen handlade om att Sverige snarast bör erkänna Västsahara som en fri och självständig stat. Riksdagen uppmanade dessutom regeringen att inom EU verka för erkännande av Västsahara. 

Appell 21/9 i Falun

Vadan detta? Vad handlar det här om?

 

Västsahara var tidigare en spansk koloni. På 1970-talet förde det sahariska folket en framgångsrik väpnad antikolonial kamp och Spanien tvingades lämna Västsahara 1975. Men istället för att ge Västsahara nationell frihet gjorde Spanien upp med dåvarande Hassan-regimen i grannlandet Marocko, som angrepp landet och Marocko har sedan dess ockuperat Västsahara i strid med internationella rätt. Marocko hävdade att den hade historisk rätt till Västra Sahara, som en del av ett Stor Marocko. Men bl a den internationella domstolen i Haag har inte kunnat finna några historiska bevis som stödjer Marockos krav på överhöghet, utan har istället uttalat stöd för ett fritt Västsahara.

 

Västsahara ligger i Nordafrika. Saharierna blev stormsvalan som förebådade den arabiska våren 2010 när 20 000 saharier byggde upp ett protestläger och krävde bostäder, arbete, stopp för marginalisering samt stopp för stöld av Västsaharas naturresurser. Efter en månad stormade marockansk polis och militär lägret, som förstördes. Hundratals saharier greps. Många misshandlades. I februari i år, efter två år i fängelse i väntan på rättegång, dömdes 25 saharier av en militärdomstol till livstid, 30, 25 och två års fängelse. De var anklagade för mord på 11 poliser. Enligt internationella observatörer användes erkännande under tortyr som bevismaterial.

 

En majoritet av Sveriges riksdag har uppmanat regeringen att erkänna Västsahara. Det har hitintills den svenska regeringen vägrat. Regeringen har heller inte nämnvärt verkat för ett erkännande inom EU. Tvärtom tar regeringen EU som intäkt för att inte agera, ett EU som låter Marocko årligen erhålla miljoner euro som stöd till att utveckla storjordbruk på ockuperad mark. Odlade tomater och meloner exporteras till EU-länder, bl a Sverige.

 

Västsahara må bestå av stora delar torr öken men saharierna kämpar för sitt land. Här hemma går skam på torra land, för vi har en regeringen som vägrar erkänna Västsahara, en regeringen som istället lutar sig mot EU som stödjer ockupationsmakten.

 

Vi säger: För ett fritt Västsahara!

 

Appelltal i samband med Västsahara-aktionens i Falun aktivitet på torget den 21 september 2013