Skriv ut denna sida

12/11: Vålds- och ickevåldsstrategier

Lars Ilshammar-Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek 18 maj 2013

Ta plats. Workshop om vålds- och ickevåldsstrategier i det offentliga rummet, från 1800-talet till idag. Tisdag 12 november 2013, kl. 10-16 på Arbetarrörelsens arkiv och Bibliotek, Elektronvägen 2, Flemingsberg

Folksamlingar, upplopp, och demonstrationer på offentliga platser har sedan århundraden tillbaka varit ett givet sätt att förmedla åsikter. På både våldsamma och fredliga sätt har människor tagit plats, för att förändra samhället. Till exempel gjorde arbetarrörelsen under demokratins genombrottstid anspråk på det offentliga rummet genom att använda sig av både våld och ickevåld. Detsamma gjorde ANC, som i sin kamp mot apartheid i Sydafrika prövade flera olika strategier baserade på såväl våld som ickevåld. Samtidigt hade Medborgarrättsrörelsen i USA enbart ickevåld som grund för sitt motstånd. Under de senaste åren har det också inom den arabiska våren och Occupy-rörelsen använts ickevåldsstrategier i det offentliga rummet för att föra fram krav på förändring.

Tidigare forskning om opposition på offentlig plats i Sverige har pekat på en kontinuerligt fredlig utveckling sedan arbetarrörelsens dagar. Senare tids forskning har dock börjat ifrågasätta denna homogena bild. Hur våld och ickevåld har använts för att driva igenom förändringar i Sverige behöver diskuteras vidare.

Spänningen mellan våld och ickevåld är ett fenomen som behöver ses i ett vidare perspektiv än vad som hittills har gjorts. Att göra jämförelser både mellan olika perioder och mellan olika samhällen är av högsta vikt för att bättre förstå hur vålds- och ickevåldsstrategier fungerar och används.

Workshopens fokus är de vålds- och ickevåldstrategier som sociala rörelser använder sig av för att ta plats i det offentliga rummet. Dessa strategier kan betraktas på flera sätt, exempelvis som en regelrätt strid mot överheten eller som ett skådespel där olika aktörer har givna roller, inklusive åskådare och överhetens representanter. Hur samspelet mellan olika aktörer har sett ut är därför också centralt.

Vill du presentera avslutad eller pågående forskning, eller resonera kring en ny projektidé? Skicka då ditt abstract om högst 300 ord, senast onsdag 19 juni till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Besked om huruvida ditt bidrag har antagits eller inte ges i slutet av juni. Sista dag att skicka in ett paper är tisdag 22 oktober, och det får innehålla högst 20 000 tecken.

Varmt välkomna!

Jenny Langkjaer, fil. dr i historia
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
08-412 39 24

..............................................................................


•  ARBETARRÖRELSENS ARKIV OCH BIBLIOTEK •

..............................................................................

Lars Ilshammar • Institutionschef • Elektronvägen 2 • 141 49 HUDDINGE

Tel 08-412 39 01 • Mobil 070-677 47 75  •  www.arbark.se
Lars Ilshammar-Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Relaterade artiklar (efter tagg)