Skriv ut denna sida

“Statslösa” visas Ubmejen Biejvieh

Eva Conradzon 27 februari 2013

Kortfilmen “Statslösa” skildrar ett möte mellan två män. Saman är kurd och kom till Sverige som flykting från Kurdistan och Aslat är same. Båda två är statslösa men tillhör ursprungsbefolkningen. Gratis visning 2-3/3 kl. 15:00. Folkets Bio Umeå Gärdesvägen 6, Umeå

 



Regi av Saman Hosseini, Sverige 2012. 27 minuter, svenskt tal, engelsk text.

Kortfilmen “Statslösa” skildrar ett möte mellan två män. Saman är kurd och kom till Sverige som flykting från Kurdistan och Aslat är same. Båda två är statslösa men tillhör ursprungsbefolkningen. Vad mer har de gemensamt? Vad behöver de? Och vad kan de lära av varandra?

Hosseini är född 1986 i Silemani, södra Kurdistan. Han var tvungen att fly tillsammans med sin familj på grund av politiska skäl och har sen 1997 bott i Sverige med sin familj.
Han påbörjade sin dröm inom media efter högstadiet då han studerade TV- och radioprogrammet på Grafiskt utbildningscenter i Uppsala. Därefter tog hans karriär fart och två år efter studierna började han jobba som reporter och redigerare på en kurdisk TV-kanal. Hosseini kom in på Stockholms dramatiska högskola 2010 och är nu inne på sitt sista år. Hosseini hade länge velat göra en film om samer för att veta mer om deras situation som ett folk utan ett land.

Visas i samarbete med Samiska veckan – Ubmejen Biejvieh

Eva Conradzon

Relaterade artiklar (efter tagg)