Skriv ut denna sida

KUBAS OMSTÄLLNING TILL EKOLOGISK HÅLLBARHET

Solveig Giambanco tips 9 januari 2013

Vår planet överansträngs och den reagerar med höjd temperatur och extremt klimat. Men hur ska vi kunna ställa om när alla makthavare har samma valspråk: ökad tillväxt? Hur ska vi kunna minska våra ekologiska fotavtryck på ett någorlunda jämställt och jämlikt sätt till nivån för ett jordklot, samtidigt som vi förbättrar välfärden?  Med dessa ord inleder Jan Strömdahl sin bok om Kuba

KUBAS OMSTÄLLNING TILL EKOLOGISK HÅLLBARHET

Kuba, det enda land i världen som klassas som ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart enligt aktuell FN-statistik och mätningar av ekologiskt fotavtryck.

 

Resultatet är kontroversiellt och hittills inte diskuterat i svensk media. Strömdahl vill genom sin redovisning ge under­lag för en saklig debatt om grunderna för vårt omställning­sarbete i Sverige och de rikare länderna, trots de politiska skillnader som råder länderna emellan.

 

I boken beskrivs den hittillsvarande omställningen av jordbruk, vattenanvändning, energi, transporter, bostäder och avfallshantering. Hur ser framtiden ut för Kubas del och vad kan vi i den rika världen lära av ett land som inte konsumerar mer än vad vårt enda jordklot klarar av?

 

Läs mer: http://www.langholmenforlag.se/

Solveig Giambanco tips