Skriv ut denna sida

31/10-1/11: Maj Wechselmann-Filmfestival

Nils Lundgren 5 oktober 2012

Den 31 oktober och första november blir det Maj-Wechselmann-Filmfestival på Boulevardteatern på Götgatan på Söder i Stockholm, då kan man se politiska majfilmer hela kvällarna och dessutom träffa Maj och hennes binnikemask - vad sägs?

wechselmann/press

Maj Wechselmann 70 år - Filmfestival

 

MajW_WEBBBoulevardteatern uppmärksammar Maj Wechselmann 70 år med en 2-dagars filmfestival. Med omkring 60 filmer tillhör Maj Wechselmann en av våra mest produktiva dokumentärfilmare. Som en envis variant av Michael Moore ställer hon makthavare mot väggen och påminner oss gång på gång om krigets konsekvenser.


FESTIVALPROGRAM

ONSDAG 31 okt

Kl 17 INVIGNING: SAMTAL MED MAJ WECHSELMANN


Kl 18 FILMEN OM MARTIN OCH JOHAN 2011      (30 min)

Filmen återger och analyserar mer av den etiopiska fejkdokumentären  än vad som framkommit nyligen - ett år innan andra brydde sig - samma "dokumentär" som UD nekade att någonsin befatta sig med. Filmen tar sin utgångspunkt i en liten koloni av ogadeniska flyktingar i Kristianstad, visar tortyren och rädslan för att släktingar skall fängslas och dö. Dokumenterar även kampen för Johans och Martins frigivande.

 

Kl 19 DET ÄR UPP TILL DIG 2011 (1, 20 tim)

I denna dokumentär skildras hur svenska Lundingruppens oljebolag i Sudan och Etiopien samarbetar med vidriga regimer. Oljebolagen drar nytta av militära övergrepp mot civilbefolkningen med syfte att rensa oljefälten. Hundratusentals har dödats och fördrivits. Svält, tortyr och slaveri förekommer i spåren av de militära insatserna. Det var detta journalisterna Martin Schibbye och Johan Person var på väg att undersöka när de greps i Etiopien i Ogadenprovinsen.

Här skildras också den vällyckade kampen av 160 amerikanska organisationer för att ta ur pengarna från investerare, pensionsfonder och banker som investerar i olja i Sudan

 

TORSDAG 1 NOV

(Följande tre filmer ingår i samma biljett.)

Kl 16 EN LITEN ANTIROJALISTISK FILM 2010 (30 min)

Filmen berättar om det svenska kungahusets nazistiska förbindelser. Filmen granskar kungens morfar Karl Edvard. Den berättar om Gustaf V. Det mesta är känt, men tål ändå att ses i bildform. Även om Arvprinsen Gustav Adolf (han som aldrig fick bli kung) och om Walther Sommerlath (Silvias pappa). Har monarkin ett fortsatt existensberättigande eller skall vi säga nej till monarkin?

 

AGENT ORANGE OCH UTARMAT URAN 2003 (30 MIN)

Amerikanerna besprutade under Vietnamkriget den vietnamesiska djungeln med avlövningsmedlet  Agent Orange för att kunna SE gerillasoldaterna. Amerikanerna förnekade i 25 år att vietnameser som besprutats liksom amerikanska soldater, blivit dödligt sjuka - Än i dag är mer än en miljon vietnameser upp till tredje generationen deformerade eller sjuka.  Detta är också en film om den egendomliga sjukdomen som 360.000 amerikanska soldater fått efter Gulfkriget 1991. Ett resultat av användningen av utarmat uran, en ammunition som också använts i Bosnien, Afghanistan och Irak 1991 och 2003.

EN TROVÄRDIG MAN 2010 (30 min)

Denna film är den första utav tre filmer som dokumenterar tortyr och våld mot befolkningen i Ogaden, där Africa Oil/Lundingruppen borrar efter gas och olja Barnsoldaterna som Lundin Petroleum använde som skydd för sina oljebas i Södra Sudan block 5 A dokumenteras också. I filmen får vi höra Carl Bildt breda ut sig länge och väl om Lundins "fredsprojekt" i  Sudan.

”Maj Wechselmann är den svenska filmens eldsprutande drake, som riktar sin eld mot det som omgärdas av medial tystnad.” Gunder Andersson, Aftonbladet

 

Kl 18 ”EN TILL SANNOLIKHET GRÄNSANDE VISSHET” 1985 (1,05 min)

Filmen om ubåtshysterin på 80-talet guldbaggenoimerades. 27 oktober 1981 gick en rysk ubåt på grund i Gåsefjärden i Kalmar skärgård. Ubåten var urgammal och hade plagierats på en tysk ubåt från andra världskriget, 1944.

Ingången till Gåsefjärden är som ett nålsöga och vare sig fiskebåtar eller fritidsseglare vågar sig in där. Men U-137 gick med 9 knop och i övervattensläge, (så att den hördes som två gamla diesellokomotiv över hela skärgården.)  U-137 är den andra ubåten i världshistorien som har gått rakt upp på land. - Icke desto mindre fastslog en militär utredning att den var ute på spionuppdrag, fast 3  av dess 6 urgamla styrinstrument var trasiga.

Efter denna händelse "observerades" 2000  ryska u-båtar under de nästa 7 åren  av svensk militär och allmänheten…

 

Kl 19.30 IRAK FRÅN BÖRJAN TILL SLUT 2004 (1,16 min)

Gulfkriget mot Irak började 1991 . Media framställde det som ett "humanitärt krig" - man använde  "precisionsmissiler" och bombade enbart  militära mål. Ett halvt år efter kriget åkte Maj Wechelmann ned och dokumenterade på film en FN-rapport (Prins Aga Khans rapport) som fastslog att man i själva verket hade bombat samtliga elkraftverk i landet med det resultat att irakierna inte längre kunde rena vattnet och fick släppa ut kloakvattnet orenat i floderna. Filmen: Ett rättfärdigt krig eller ett folkmord i Golfen" visades på Berlinfestivalen  och 12 internationella festivaler När nästa krig skulle börja 2003 åkte Wechelmann igen till Irak och dokumenterade skedet. Resultatet blev en film om Irak från 6000 före Kristi till kriget år 2003.

 

"Det närmaste Michael Moore vi kommer här i Sverige", Kulturnytt

"Skitbra" Nina Lekander, Expressen

"Välgjord - chockerande" Gunnar Ohrlander, AB

"Gå och se den", Stockholm City

Relaterade artiklar (efter tagg)