Skriv ut denna sida

Rätten att kritisera överheten-kring den svenska tryckfrihetens historia

Lars-Gunnar Liljestrand 26 mars 2012

Christer Hellmarks skrift från 1978 ges nu ut igen med en nyskriven text av Ingemar Folke om tiden efter 1949. Kampen för tryckfriheten har pågått alltsedan tryckteknikens tillkomst. Tryckfrihetens vänner och fiender har grupperat sig på liknande sätt från tid till tid. Argumenten för och emot har nästan alltid varit desamma. Leopard förlag 2012

Christer Hellmarks skrift Rätten att kritisera överheten kom ut för första gången 1978, som ett inlägg i den tidens grundlagsdiskussioner. Den behandlar den svenska tryckfrihetens historia från 1400-talet fram till 1949. När regeringen gav en utredning i uppdrag att undersöka om det går att avskaffa tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen blev det aktuellt med en nyutgivning.

Tiden efter 1949 behandlas i en nyskriven text av Ingemar Folke.

Ingemar Folke tar upp hoten från EU och idén om en teknikoberoende grundlagsreglering, och diskuterar om tillkomsten av Internet och andra tekniska landvinningar har minskat betydelsen av en stark tryckfrihetslagstiftning.

Kampen för tryckfriheten har pågått alltsedan tryckteknikens tillkomst. Tryckfrihetens vänner och fiender har grupperat sig på liknande sätt från tid till tid. Argumenten för och emot har nästan alltid varit desamma.

Relaterade artiklar (efter tagg)