Skriv ut denna sida

Tio år i solidaritet

Nils Lundgren 21 mars 2012

I tio år har aktivister rest till Palestina genom International Solidarity Movement för att visa praktisk solidaritet och motarbeta ockupationen med ickevåld och direkt aktion. I boken ”Vi lovade att berätta - Aktivisters vittnesmål från Palestina” berättar 29 svenska ISM-aktivister med vrede, sorg och värme om sina erfarenheter av kampen för rättvisa och värdighet. Boken kommer den 26/3 på Verbal förlag.

Vi lovade att berätta. Människor släppte in oss i sina hus, i sina liv och berättade sina historier. Människor som vi har skrattat och gråtit med. Människor som vi har sett dö.

Som aktivister i International Solidarity Movement har vi ett viktigt uppdrag: att vara internationella ögon och öron. På plats har vi lovat att föra vidare vad vi har sett. För att omvärlden ska reagera, för att brotten mot de mänskliga rättigheterna någon gång ska upphöra.

ISM är ett internationellt nätverk som genom ickevåld och direkt aktion deltar i kampen mot ockupationen av Palestina. Det sker genom att reparera vägar, kedja fast sig för att förhindra bygget av murar och stängsel, följa med jordbrukare under olivskörden, gå med barn till skolan, bevaka checkpoints, bo i flyktingläger och hos familjer vars hus ska rivas.

Med ett drygt decennium av solidaritetsarbete i Gaza och på Västbanken har vi sett mer än nog. Och nu berättar vi. I ”Vi lovade att berätta” medverkar 29 ISM-aktivister som varit i Palestina åren 2001–2011.

 

Redaktörerna Elin Schartz, nyhetsredaktör på Göteborgs Fria Tidning och Majja Solanas Carlsson, aktivist och socialarbetare, var själva på Västbanken med ISM år 2010.

BOKEN UTKOMMER 26 MARS.


ISBN: 978-91-977495-4-1. F-pris: 80 kr. Distribution: Bokrondellen/Förlagssystem.

 

Verbal förlag

Kristian Borg, förläggare

0704-25 32 61

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.verbalforlag.se

www.verbalforlag.se

Verbal förlag ger ut reportageböcker, debatt, essäistik, skönlitteratur och böcker om subkulturer inom konst och musik. Förlaget finns i Stockholm och drivs ideellt av Kristian Borg och Benny Nilsson.

 

Våra tidigare böcker
Latuff – Med pennan som vapen är den första boken om den brasilianske satirtecknaren Carlos Latuff och hans verk. Här samlas 100 av Latuffs mest humoristiska och oroande bilder, tillsammans med en intervju med den kontroversiella tecknaren och en essä om hans koppling till konsthistorien. Red: Ivar Andersen.
 

Arvet efter Mubarak av frilansjournalisten Per Björklund är ”en ovärderlig skildring av samhället Egypten, bortom pyramider och enstaka våldsincidenter. Kunnig, välskriven, värd att läsas av många.” (Ordfront Magasin)
 

Högerns svarta bok med bland andra Åsa Linderborg, Kajsa Ekis Ekman och Aron Etzler beskrevs som viktig läsning ”för att förstå högerpolitikens idéarv och vilken utveckling som lett dem till var de är i dag.” Tidningen Kulturen


Bombdiplomati av Pierre Gilly är en bok om konsten att skapa en fiende. ”Om man läser den noggrant blir man bättre rustad att motstå krigspropagandan och att genomskåda massmediala lögner och halvsanningar, både i fallet Iran och andra krishärdar.” LO-Tidningen