Skriv ut denna sida

21/3: Svenska slavhandelns offer

Nils Lundgren 19 mars 2012

Awad Hersi (mp) i Stockholms kommunfullmäktige motionerar om ett monument i Stockholm för svenska transatlantiska slavhandelns offer. Onsdag 21 mars, 18.00-20.00, Café Pan Afrika, Afrosvenskarna i Stockholm, Bohusgatan 25, t-bana: Skanstull


Ett monument i Stockholm för svenska transatlantiska slavhandelns offer
Den 25 mars infaller FN:s internationella dag till åminnelse offren för den transatlantiska slavhandeln. Sverige som land planerar inga speciella aktiviteter inför det även fast Sverige likt andra europeiska länder, som Storbritannien och Frankrike, var en slavhandlarnation. Tystnaden kring den svenska inblandningen i transatlantiska slavhandeln har till effekt att det är svårt att prata om rasism i vår samtid och att förklara den sociala och ekonomiska underordning som drabbar afrosvenskar ännu idag.

Den transatlantiska slavhandeln är historiens kanske enskilt största brott mot mänskligheten och det var i Stockholm som dess svenska del organiserades. I vår huvudstad finns en rad minnesmärken och monument resta för att minnas och hedra offren som varit utsatta för andra oförätter som begåtts i Sveriges historia och Afrosvenskarna i Stockholm har därför länge varit pådrivande i arbetet för att Stockholm erkänner sin roll i den transatlantiska slavhandeln genom att ett monument reses.

Vår gäst på Café Pan Afrika onsdag 21 mars är Awad Hersi (mp) som i Stockholms kommunfullmäktige lagt in en motion för ett monument. Han kommer att prata om sin motion men också det betydande aktivistarbete som kommer att behövas från afrosvenskar i Stockholm om monumentet ska kunna bli verklighet. Vi kommer också bestämma oss för vilken konkret plats monumentet ska förläggas till. Dessutom serverar köket rykande varm soppa så missa inte den här möjligheten att vara med och skriva afrosvensk historia.
________________

Café Pan-Afrika
Onsdag 21 mars, 18.00-20.00
Afrosvenskarna i Stockholm
Bohusgatan 25, t-bana: Skanstull
________________

Talare
Awad Hersi
Miljöpartiet Stockholm

Café Pan-Afrika är öppet mellan 17.00-21.00
I regi av Kulturaktiv

I samarbete med Ibn Rushd
För mer information se www.afrosvenskarna.se
Facebook: Café Pan-Afrika

Relaterade artiklar (efter tagg)