Skriv ut denna sida

Om svenska vapen i Östtimor

Nils Lundgren 15 mars 2012

En uppgörelse med Sveriges roll i det som ägde rum 1975-99; med svenska vapen, svensk vetskap och svensk riksdags tysta medhåll.

VARFÖR LÄSA EN REPORTAGEBOK OM ÖSTTIMOR?

Krokodilernas land är en reportagebok om Östtimor. Den behandlar inte bara landets turbulenta historia, födelse och årtionde som FN-stat — det är även en brutal uppgörelse med Sveriges roll i det folkmord som ägde rum 1975-99; med svenska vapen, svensk vetskap och svensk riksdags tysta medhåll.

År 2012 beskrivs i Östtimor som "det avgörande året". Av flera skäl. FN ska dra sig tillbaka efter tio års närvaro, men mycket beror på om presidentvalet den 17 mars fortlöper utan våldseruptioner. Konflikter har plågat Östtimor under sitt första årtionde som självständig stat efter 400 års portugisisk kolonialism och 24 års indonesisk ockupation.

Författaren och journalisten Klas Lundström (f.1982) reser från väst till öst, nord till syd och i myt och verklighet. Vad har hänt, vad händer och vad kommer att hända? Lundström tecknar ett brett och komplext porträtt av dagens Östtimor, tecknat efter möten med presidenter, FN-anställda, biståndsarbetare, studenter, konstnärer, utländska affärsmän, nunnor, ex-soldater, oppositionspolitiker och turister.

Krokodilernas land är för Lundström inte bara resultatet av en krävande reportageresa, med boken vill han befästa sin plats bland det moderna svenska reportagets verkliga frontfigurer.

Östtimor är till ytan ett litet land, men bokstavligen ett berg att bestiga för den som vill bedriva research och reportagearbete på plats. Orsakerna är inte bara landets logistiska svårigheter utan främst en följd av dess ärr och minnen, som inte undgår någon. Oavsett gäst eller invånare krävs tålamod, tur och tid. Jag känner mig ärad att ha blivit belönad med i alla fall två av dem, säger Lundström.

Krokodilernas land är hans femte bok sedan debuten 2008. Lundström har bl.a skrivit om den ljusskygga guldruschen i Lappland, om situationen i sojabönans Amazonas och om globala minoriteter, t.ex rastafarikulturen på Jamaica och sahrawifolket i det ockuperade Västsahara.

Klas Lundström har tidigare bl.a skrivit böckerna Badlands (2011) och Amazonas (2008), och syns i svensk press bl.a som ledarskribent för Fria tidningen, och som frilansjournalist för diverse tidningar.
Klas Lundström, journalist och författare: www.klaslundstrom.com