Skriv ut denna sida

Regeringsgenererad systemkollaps

Joacim Blomqvist 29 december 2015

Numera finns det en systemkollaps i Södra Sverige. Tågen till Köpenhamn från Malmö är redan regelmässigt mycket försenade, och från den fjärde januari slutar SJ-tågen helt gå till staden. Vid Kastrups Lufthavn byggs 34 slussar för ID-kontroll rapporterade i veckan Sydsvenska Dagbladet.

Man kommer till och med uppföra en mur mellan spåren i Kastrup för att hindra flyktingar från att ta sig till Sverige. Men man kan fortfarande ta sig hit ifall man åker personbil. Medan de som nödgas åka tåg ska id-kontrolleras både på flygplatsen och på svenska sidan vid pendeltågsstationen i Hyllie. Försämringarna i kollektivtrafiken sammanfattas i Sydsvenskan

•Direkttågen Köpenhamn-Svedala-Ystad upphör tillfälligt och ersätts med bussar som inte gör några stopp längs vägen.

•All trafik med dieseldrivna IC3-tåg upphör till Kastrup, som enbart kommer att trafikeras med Öresundståg.

•Alla danska flygresenärer som tar tåg till Kastrup måste därför byta tåg på Københavns H.

Det här innebär såväl  att asylrätten inskränks på klassbasis (att ta taxi förbi de hinder som åläggs kollektivtrafiken till Sverige är inte billigt). Och att det blir omöjligt att pendla för skåningar anställda i Köpenhamn, och för danskar anställda i Malmö(sammanlagt några tusen låg och mellan-inkomsttagare som måste åka tåg över bron): vars resa kommer att bli uppemot en halvtimma längre i snitt.

Att kontrollen läggs på transportörerna är ytterligare försvårande. Eftersom transportörer av flyktingar bötfälls så mycket, kommer inte företagen ta några risker. Det blir inte längre möjligt för flyktingar som spenderat alla sina pengar på att ta sig till Danmark att söka asyl i Sverige. Det är därför en "fredsbarriär" nu uppförs på Kastrup.

Den "systemkollaps" många talade om i höstas fanns inte skriver Erik Berg i tidningen Flamman.  Å jovisst var systemkollapsen då svår att få syn på. Sjukhusen var inte på något sätt överbelagda, gatlamporna fungerade, elförsörjningen fungerade, inget krig utkämpades, tågen gick i tid, ambulanserna kom fram, det var rent och städat, priserna rimliga, de fanns arbete till de flesta, landet följde i huvudsak sina internationella åtaganden. Dessutom var och är Sverige en mycket rik nation, världens sjätte rikaste, Det fanns med andra ord inget som med bästa vilja kunde beskrivas som systemkollaps.

Men med brokontrollerna riskerar det snart bli annorlunda. Ifall folk blir avskedade för att de inte kan komma i tid till jobb i Danmark (Danmarks arbetsrätt är inte lik den svenska). Ifall asylrätt stavas pengar. Ifall danskar slutar investera i Skåne och svenskar i Danmark till följd av att transporterna över bron blir svåra. Så kvävs snart Öresundsregionen och vi kommer att ta ett jättekliv baklänges åter till varvsnedläggningarnas 1970-tal.

Regeringen riskerar därmed generera den systemkollaps som inte funnits förrän Stockholm lagt sig i våra städers affärer. Just nu förbereder vi skåningar oss på uppror. Både gräsrötter, tidningar, partiavdelningar och andra reser sig.