Skriv ut denna sida

Reflektion: Nyttan av marginaler

Melker Garay 10 december 2015

En gång i tiden när jag läste till nationalekonom fick jag lära mig begreppet ”marginalnytta”. Den akademiska definitionen av detta begrepp bruka lyda så här: Det är den extra nytta som man erhåller om man får ytterligare en enhet av något. Eller för att uttrycka sig mer begripligt: Om jag köper en extra bil, vilken nytta har jag av just den bilen?

 

Marginalnyttotänkandet har idag (olyckligtvis) visat sig vara tillämpbart på varje nivå i samhället. Till och med har den smugit sig in i samtalet mellan människor. Vi frågar oss – om än inte alltid explicit – vad är det för mening med att fortsätta att lyssna på någon, när man har ”nyttigare” saker att göra? Denna frågeställning – som är en oundviklig konsekvens av vår starkt drivna individualism – kan omformuleras: Vad går jag miste om när jag fortsätter att lyssna på den som står framför mig?

Mycket talar för att vi lever i en tid där vi pressar oss själva för att få ut så mycket som möjligt av livet. Och vi inbillar oss därtill att vi alltid vet vad som är bäst för oss själva. Antagligen gör vi detta för att vi tror att vi blir lyckligare då. Men blir vi lyckligare när vi medvetet eller omedvetet granskar varandra i fråga om termer av nytta?

Vad har jag för nytta av dig? är en fråga som en enögd nationalekonom skulle hylla, för just denna fråga är för denne en absolut förutsättning för ett framgångsrikt ekonomiskt och rationellt tänkande.

 

Melker Garay