Skriv ut denna sida

Kommentar: Ifall bron stängs

Joacim Blomqvist 4 december 2015

Det talas nu om att stänga Öresundsbron. Den senaste åtgärden av många den senaste månaden i syfte att hindra krigsflyktingar att resa till Sverige.

 

Brostängningen föreslås i ett utkast till lagrådsremiss där regeringen påstår att antalet asylsökande har minskat något sedan de inre gränskontrollerna infördes, men att det inte räcker, det rapporterar i dag Dagens Industri.

Ifall brostängningen blir verklighet så skärps regeringens repressiva hållning ytterligare, trots att den redan mötts av hård kritik från exempelvis SJ och Skånetrafiken som redan varslat om timslånga förseningar på trafiken till och från Köpenhamn, till följd av omfattande id-kontroller .  Något som berör tusentals människor i Malmö som pendlar till arbetet på andra sidan bron. Ifall bron stängs kommer kostnaderna för malmöborna för förlorad arbetstid att skjuta i höjden. Från regeringens håll säger man att Sverige ”inte har råd att ta emot flera flyktingar.” Vi har inte plats menar man.

Enligt en ny undersökning från Credit Suisses, är Sverige det sjätte rikaste landet i världen. Svenskarna kontrollerar 2,53 miljoner kronor per vuxen.  Samtidigt rapporterar research-företaget Hui att svenskarna i år kommer att lägga 75 miljarder på julhandeln vilket kommer att bli ett nytt rekord, fem procents tillväxt sedan föregående år. Samtidigt beräknas kostnaderna för flyktingmottagandet ligga på 60 miljarder.  Julhandeln är givetvis inte fördelad jämnt över befolkningen. En liten del står för merparten av julinköpen. Det är inte svensken i gemen som gör av med ohemult mycket pengar. (Den genomsnittliga personen i Sverige tjänar 22 500 kr per månad eller 18 000 kr efter skatt. Den inkomsten tillåter ingen julfrossa)

Någon platsbrist råder inte heller här i Sverige. Det bor 21.5 invånare per kvadratkilometer här, jämfört med exempelvis Libanon som tar emot oändligt många flera flyktingar än Sverige, där det bor 560 invånare per kvadratkilometer.

Jämfört med många andra länder tar vi i Sverige nästan inte emot flyktingar, enligt Migrationsverket fanns det i november knappt 6 000 avgjorda asylärenden varav 2 966 fick bifall. Det är i princip inget jämfört med Libanons över en miljon flyktingar.

Det är alltså inte så att det lönar sig för Sverige att inte ta emot flyktingar. Drastiska åtgärder som att stänga bron skadar dels södra halvan av landet. Men även totalt - i rena siffror har invandringen visat sig vara en god affär för Sverige på sikt. I Almedalen i augusti rapporterade Arenas chefsekonom Sandro Scocco att den totala vinsten Sverige tjänat på invandringen uppgår till 900 miljarder.

Men då har jag inte räknat in den moraliska vinsten svenska folket kan tjäna på att undsätta människor i nöd.  En vacker illustration till denna vinst finns bland annat i Magnus Gerttens Every Face Has a Name som just nu rullar som skolbio på Folkets bio. I filmen har Gertten spårat några av de flyktingar som anlände med färjorna till Malmö våren 1945.

Regeringens reaktionära beslut  att stänga landets gränser för flyktingar, gör det näst intill omöjligt för folk att söka asyl här, ifall man inte tar sig hit illegalt. För man kan bara söka asyl på plats om man inte är kvotflykting (men Sverige tar emot skamligt få sådana). Vilket naturligtvis kommer leda till att vi skåningar tar upp den gamla aktivism som bland många andra min farfar vidtog 1944-45. Vi kommer att börja smuggla människor i fiskebåtar, ekor och allt annat som kan flyta. Några härifrån kommer att göra lukerativa affärer liksom flyktingsmugglare på andra håll gjort det.

Så det regeringens åtgärder kommer att leda till blir ekonomiska förluster, humanitära förluster och ökad kriminalitet.