Skriv ut denna sida

provisorisk analys: vad är egentligen Sverigedemokraternas fel?

Joacim Blomqvist 30 oktober 2015

Ibland framstår sverigedemokraternas politiker löjligare än andra. Särskilt efter morden i Trollhättan och den stora mängden mordbränder  som följt efter presskonferens den 15 oktober. De menar helt allvarligt att våldet mot flyktingar, EU-migranter och invandrare inte är deras fel.

Helt visst röstar inte alla rasister på Sverigedemokraterna – och andra partier för en orättvis politik som riktar sig mot samhällets svagaste (tänk bara på Malmö kommun som beslutat riva lägret för romer på Industrigatan, utan att kunna anvisa någon alternativ bostadsort). Men inget annat parti är mera mainstream-rasistiskt än Sverigedemokraterna. Deras skuld till det direkta våldet är därför större än andra partiers. 

 

Som man kan se i kartan här under så har i stort sett alla mordbränder anlagts i områden där Sverigedemokraterna är särskilt starka.

 

 

Bilden stärks av att SD-Lund i veckan spridit listor först över platser som är flyktingboende, sedan över bygglov till platser som ska bli flyktingboende, trots den svallvåg av kritik som riktats mot dem. Man sade att kartorna underlättar för mordbrännare. I går gjorde så Jimmy Åkesson ett utspel där han grät krokodiltårar över de senaste veckornas attentat. Ett utspel som är svårt att förstå mot bakgrund av att partiet företräds av personer som Ted Ekerot, som skrivit det här sms:et

 

 

 

Som så tydligt markerar det Jimmy Åkesson och partiledningen försökte kommunicera under presskonferensen den femtonde. Där partiledaren talade i samma apokalyptiska tonläge som präglar sms:et här ovan. Han sade bland annat att Sverige står inför en social och ekonomisk kollaps inför de 10 000 flyktingar som reser till Sverige i veckan (enligt migrationsverket istället drygt 6 000).

Att det här verkligen tolkats som en uppmaning till mordbrand kan vi se här under

 Eller omräknat i siffror gäller följande resultaträkning:

 

 

Det faktum att Kent Ekerot vid åtskilliga tillfällen uttalat sig i liknande ordalag, exempelvis vid ett möte i Trelleborg den 18 oktober då han bland mycket annat sade: Svenska folket har en lång stubin. Men när den har brunnit klart… då smäller det! Vi ska visa dem det, att nu är det dags, nu smäller det,” han ställde även den retoriska frågan: Är det barn? Är det kvinnor som kommer? Nej, det är unga arga män som kommer. Och när det kommer unga arga män från en kultur som inte respekterar kvinnor överhuvudtaget, vad tror ni händer med vårt land då? Vad hände på en IKEA-affär för inte så länge sen. Och nyligen, som man kan läsa om, invandrare som precis kommit hit som börjar våldta, ” enligt nyhetssajten Kit.se, kan helt klart tolkas som om partiledningen godtar mycket grovt våld mot flyktingar.

Jimmy Åkessons, Kent och Ted Ekerots överlastade utspel här ovan, är såklart endast toppen på isberget. Andra i partiledningen har gjort lika grova eller grövre utspel. Men än värre ser det ut på nätet. Den så kallade svansen, som tidningen Expressen avslöjade för ett år sedan till en del består av förtroendevalda politiker lägger regelbundet ut kommentarer som de här:

 

 

 

De flesta av oss kanske är ense om att mordbränder och så grova påhopp som de här ovan inte manar till en lugn och sansad debatt. Kanske rentav att denna retorik är att uppmana folk till våldsdåd?

Då jag själv i torsdags antydde att 21-årige Anton Lundin-Pettersson som mördade ett barn och en person i hans egen ålder samt sårade ytterligare tre innan han själv sköts till döds av polisen, hade en Sverigedemokratisk familj, upprörde det några. Men en aldrig så störd person har alltid ett motiv för att begå drastiska våldshandlingar. Ifall en instabil person med funderingar att göra något drastiskt med sitt liv för att bli hjälte, lever i en familj med rasistiska värderingar, upplever ofta personen att det är att ge uttryck för rasismen som gör hans mål uppfyllt. I det här fallet att gå in på Kronanskolan för att mörda. Det här borde vara självklart. Och av exemplen ovan så verkar det mesta tyda på att den som lever i en omgivning full av mordbränder och hatretorik till sist tar slagordsretoriken på allvar.

Som jag konstaterade inledningsvis är inte mordbränderna och skolmorden bara Sverigedemokraternas fel. Det är inte dom som slaktat välfärden (även ifall deras senaste budgett-förslag ger vid handen att de skulle vilja skrota ännu mer av vård, skola och omsorg), det är inte de som tvingat folk att bo på gatan och tigga (men deras ända lösning på problemet är utvisning, man har inget emot svenska tiggare). Det är inte de som ökat klassmotsättningarna (istället vill de helst öka dem ännu mera som är tydligt då man ser hur de röstat i riksdagen).

 Landets största fackförening LO har påtalat att deras politik är löntagarfientlig. Deras utspel är allt som oftast kvinnofientliga, se kommentarerna här ovan. De har en ytterst problematisk position i frågor som rör HBTQ-ärenden som lett till RFSLs avståndstaganden etecetera. Den enda konstanten i deras nihilism är föraktet för svaghet.

Deras faktiska politik i stort sett hela tiden stött nedskärnings och åtstramningspolitiken för vanliga människor, medan de röstat för förslag som syftat till att de rika ska bli rikare. Det blir tydligt för den som följt riksdagsdebatter och läst deras politikerförslag.

Det är således omöjligt att hävda att de är oskyldiga till de senaste tidens våldsdåd. Åkesson kan gråta hur många krokodiltårar han vill