Skriv ut denna sida

Vi vädjar .. Öppet brev till Vänsterpartiet.

Björn Backengård 15 juni 2015

Den massiva propagandan för svenskt medlemskap i Nato, samt det preliminärt antagna värdlandsavtalet, har fört oss in i ett mycket  allvarligt läge. Vi vädjar till Vänsterpartiet att kasta om planerna för hösten och i stället skapa en  krisorganisation för att bemöta propagandan för Nato-medlemskap samt belysa värdlandsavtalet så att en opinion mot detta kan bidra till att riksdagen säger nej.

Mycket har gjorts. Hans Blix, Sven Hirdman, Thage G. Peterson, Maj Britt Theorin och andra har gjort en heroisk insats med offentliga möten, tal och artiklar. Förutom dessa har många bidragit till den viktiga boken "Bevara alliansfriheten". Väl formulerade artiklar mot medlemskap och värdlandsavtal har synts i olika tidningar.

Webbplatsen alliansfriheten.se har skapats, namninsamling inom "Nej till NATO" går emot värdlandsavtalet, och annan verksamhet pågår. Men risken finns att detta inte räcker. Vi vädjar till Vänsterpartiet att med största möjliga kraft hjälpa till i höst. Resurser behövs till något nu ytterst angeläget, och den främsta resursen är då människor med engagemang i samhällsfrågor. Konkret. Vänsterpartiet kan se till att det i varje stad anordnas ett väl annonserat möte mot medlemskap och värdlandsavtal. Det skulle kunna betyda mycket. Kanske kan man också bidra till att på något sätt få ut frågan i radio eller TV.

***

För att förstå vad som pågår omkring oss gör vi enjämförelse. Vi jämför Ryssland med Libyen. Vi vet hur det gick med Libyen. Landet är nu i kaos. Orsaken till anfallet på Libyen och mordet på Gaddafi var att Libyen förde en självständig politik och deltog i planer att införa en ny valuta för bland annat oljehandeln. Libyen stod i vägen för västvärldens mest ambitiösa kretsar inom politik och affärer när det gällde deras väg till världsherravälde. Samma sak med Ryssland. Landet står i vägen för dessa kretsars planer. Det är bakgrunden till vad som nu sker och är världssituationen i ett nötskal.

***

Värdlandsavtalet har hamnat i skymundan. Om det inte förekom någon diskussion om medlemskap, så skulle värdlandsavtalet synas mer och få den uppmärksamhet det behöver. Om riksdagen nästa år antar värdlandsavtalet, så är det bland det värsta som kan hända. Det ser ut som om avsikterna med avtalet är två:

1. Att få in Nato-styrkor i Sverige, exempelvis flygplan, så att svenskarna vänjer sig vid Natos närvaro och vill ha medlemskap.

2. Nato har krigsplaner, och Sverige ska hjälpa till. Kriget kan spridas ut och Natos resurser öka.Avtalet är otydligt. Det ser ut att ge Nato möjlighet till angrepp från svensk mark, vilket drar in Sverige i krig. Avtalet måste belysas så att enskilda riksdagsledamöter ser att de måste gå emot partilinje och rösta nej.

Med värdlandsavtal blir det bara en tidsfråga innan det blir medlemskap. Och tvärtom. Om opinion och riksdag stoppar avtalet, så kommer de inte heller att senare släppa fram medlemskap.

 

Björn Backengård