Skriv ut denna sida

Med Marianne mot Gaza

Joacim Blomqvist 10 april 2015

Det blir trålaren Marianne som ska undsätta den belägrade staden Gaza i år. Marianne har köpts in av Ship to Gaza Sverige och Norge tillsammans. Hon väger 85 bruttoton och är varmt efterlängtad i Gaza som har brist på allt.

Situationen i Gaza just nu är prekär. Det saknas rent vatten, bränsle, el, bostäder, sjukhus, skolor. Hamnen är ödelagd och palestinska fiskare beskjuts regelmässigt även innanför den fiskezon man lovats av israelerna. Det är därför ingen tillfällighet att Ship to Gaza seglar en fiskebåt till staden.

Marianne kommer att segla från Göteborg och på sin väg söderut ska hon anlöpa flera sydsvenska hamnar. Sista biten fram till Gaza ska hon få sällskap av flera skepp tillhörande det internationella nätverket Freedom Flotilla.  Hon beräknas komma fram under högsommaren.

 

Det här är femte gången Gaza är tänkt hamn för internationella aktioner. Förra året skulle aktivister försöka segla från Gaza. Men skeppet saboterades först, och det sänktes därefter i en bombattack mot Gaza-stad.

I sitt pressmeddelande skriver Ship to Gaza

För att den palestinska stat som Sverige erkänt ska få förutsättningar att fungera, och för att en rättvis fred ska kunna uppnås, krävs:

  1. att blockaden omedelbart hävs;
  2. att hamnen i Gaza stad öppnas och görs brukbar;
  3. att säkra transportleder upprättas mellan Västbanken och Gazaremsan. 

*Marianne av Göteborg har fått sitt namn för att hedra minnet av Marianne Skoog, en veteran inom den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina, som gick bort i maj 2014.