Skriv ut denna sida

Landets största kvalitetsfilmsbiograf öppnade i helgen

Joacim Blomqvist 3 mars 2015

I helgen öppnade landets största kvalitetsfilmsbiograf i Malmö. Det är Folkets bio som nu flyttat in i tidningen Arbetets gamla lokaler på Friisgatan. Ett stenkast från Möllan. Malmös röda hjärta.

 

 

Det var i fredags som nya Folketsbio-biografen Panora vid Möllan äntligen slog upp portarna. Det är den största kvalitetsfilmbiografen i landet. Tre salonger med sammanlagt 377 stolar. Senaste tekniken med 4K-projektorer i salongerna och ett nytt ljudsystem. Det blev massor av bra film, och en särskild satsning på den yngre publiken.

Nya Panoras öppning är kulmen på en flerårig kamp som tog sin början i december 2009. Det var då Skånska Dagbladet sade upp kontraktet med Folkets bio. Folkets bio lämnade sina tidigare lokalerna på St:Gertrudsgatan,  i juni 2011.

Det nya Panora har att bära upp en lång folkrörelsetradition, som de ärvt av grundarna, bland andra de bägge  filmarna Stefan Jarl och Ulf Berggren, som startade organisationen 1973. Det är ännu en medlemsstyrd ideell organisation organiserad underifrån genom lokalföreningar i de flesta större svenska orter.

Det nyöppnade Panora liknar ett palats jämfört med den bedagade tidigare biografen på St:Gertrusgatan och den har en massa kostymer att fylla. Folkets bio har ju aldrig endast varit en biografkedja. Istället har Bion varit ett sätt att arbeta med film: man distribuerar film, arrangerar seminarier och festivaler. Det finns dvd-försäljning av filmer till privatpersoner. Folkets bio har varit initiativtagare till Arf (antirasistiska filmdagar) som med film som utgångspunkt diskuterar antirasism i skolklasser etcetera

Redan är de närmaste månaderna fullbokade. Det blir bland annat skiftesföreläsningar, konferenser och regissörsbesök. Det blir Buff (barn- och ungdomsfilmfestivalen) i mars, och ett flertal andra arrangemang.

Invigningshelgen visade att Panora är väl rustat inför kommande utmaningar. Den nya biografen visade bland annat Kersti Grunditz film om Sveriges mest egensinniga regissör och konstnär (Carl Johan de Geer CJDG – en film om Carl Johan De Geer), Justin Simiens Dear White People och Xavier Dolans kanadensiska Tom at the farm. Allt detta och mer därtill.

Själv valde jag att se förra årets bästa film, den malinesiska Timbuktu av Abderrahmane Sissako, som härmed rekomenderas varmt.

Men mycket mera än bra film stod på dagordningen dessa första dagar. Under lördagen körde exempelvis barn och ungdomssatsningen Juniora i gång. Det blev Cirkus Imago med utställning, film och skådespelarbesök

Nya Panora står till synes inför rejäla utmaningar. Under förra lördagens smyginvigning talade vänsterns Daniel Sestrajcic om biografens politiska betydelse för Malmös filmliv. Om behovet av subversiv kvalitetsfilm. Någon han invänt att Malmö kanske inte är stort nog för två kvalitetsfilmsbiografer, med tanke på att Spegeln finns. Men Panora är mera än en biograf, den är en filmpolitisk verkstad.