Skriv ut denna sida

Den misshandlade nioåringen

Joacim Blomqvist 13 februari 2015

Vissa förvandlades i veckan till odjur. Numera har nästan hela Sverige sett filmsnutten. En nittiokilos vakt sitter på en nio-årig pojke. Slår pojkens huvud i perrongen. Han vrider sig i dödsångest. Ropar en shahada, en bön någon som snart ska dö ber.  De flesta av oss har sett bilderna från Malmö Centralstation med en klump i halsen. Ett barn är ett barn, och det här var mordförsök på ett barn. Betydligt robustare personer än en späd nioåring har tidigare avlidit efter  sådan grov misshandel.

 

 

Det dröjde inte länge förrän vuxna som är avlönade för att skydda oss började förtala pojken. Polisen Lars Förstell försökte förklara bort det som hänt ”Det kan se horribelt ut men man är tränad att göra de här omhändertagandena på våldsamma personer” sade han till tidningen Metro i måndags. I Aftonbladet kallade polisen en nioåring och en elvaåring för ”kriminella våldsverkare" Polisen visste alltså att de talade om en nioårig och en 11-årig pojke. Småbarn. De skickade tre piketer för att gripa dem.

Nåväl under tisdagen inleddes så en förundersökning mot vakterna som nu misstänks för misshandel. Fast först sedan filmen med mordförsöket rullat på Sydsvenska dagbladet i nära ett dygn och vakterna anmälts av 12 personer. På måndagskvällen hade dock nio-åringen och hans 11-åriga kompis rymt igen. Polisen letade inte efter dem, alls. En händelse som väl mycket liknar en tanke. Ett så kallat allanrop gick ut först på onsdagen. Och pojkarna hittades i Jylland på fredagen.

Numera vet vi att ”den våldsamma, kriminella nioåringen” hade rymt från ett HBV-hem. Båda pojkarna var ensamkommande flyktingbarn. De letade efter sin storebror, deras halvbror.

De som fick vatten på sin kvarn av ingripandet var nättrollen. DNs krönikör Hanne Kjöller reste sig till vakternas försvar. Sedan skrev någon att nioåringen var lång för sin ålder. Sedan bröt spekulationshelvetet lös. Än var nio-åringen minst tolv (som om det skulle förändrat något i sak?). Än hade han rånat en gumma. Bitit någon, sparkat och bråkat. Problemet var bara att inget av alla dessa rykten kunde bekräftas. Sveriges vice talman Björn Söder skrev en lite tandlös kommentar i sin facebook-status. Då öppnades de sista fördämningarna för hatmobben. Någon skrev "Den här avarten till unge är helt omänsklig, beter sig som ett djur. […] Skicka ut ungfan nu med det samma." En annan skrev ”Arab-gangster-'ungen' var knappast 9 år eftersom dessa ALLTID ljuger om sin ålder för att lättare ta sig in i bidrags-Sverige som ankarbarn. För övrigt borde vakten få löneförhöjning och 'ungen' med familj skickas ut ur landet omedelbart. Enkel biljett."

Så där gick det på. Det fanns ingen gräns för vårt förakt för svaghet.