Skriv ut denna sida

Leif Öhman: Äganderätt som rättesnöre?

Leif Öhman 16 november 2014

Screen_Shot_2014-11-16_at_14.50.33.png

Egennytta eller vidare perspektiv, fredsrörelsen måste peka ut den verkliga faran.

ag skriver fredsrörelsen, i den mån den existerar. Det växer upp en opposition mot hur övningsfältet i Vidsel används. Platsen är i huvudsak belägen i Jokkmokks kommun. Övningsfältet är en gammal företeelse, benämndes RFN(Robotfält nord) vid starten. FMV står som huvudman, verksamheten växer. Den nuvarande huvuddelen skapades bl.a genom avhysning av bofasta i byn Nausta. Så vitt jag känner till har ingen samlad opposition agerat mot tillblivelsen(arbetstillfällen). 

Åren går sin gilla gång, sakta växer basen, understundom kärvar det med anslagen. Vid några tillfällen ifrågasätts basen på grund av ekonomisk kräftgång. Huvuddelen av de anställda bor i byn Vidsel i Älvsbyns kommun, kanske runt 100. I takt med att den krigiska affärsiden växer, vapentester och flygövningar för främst utländska bundsförvanter, då krävs större områden.

(kartan ovan visar utökade övningsområdet mot syd/väst)

Sedan flera år har det det utökade området beviljats i perioder om 4-5 år. Nytt avtal om 3,5x7 mil, totalt cirka två Blekinge kom under innevarande år. Området ska användas för vapentester, skarpa sådana med bland annat drönare. Tester kommer i perioder, alltså inte kontinuerligt. Det var militärens budskap till församlade sakägare som kallats till information. Nästa vecka kallas åter till möte med förbannade entreprenörer och andra turismnäringar. Testerna kommer att inkräkta på entreprenörers verksamhet, bofasta, fiske och skotertrafik. Vid övningstillfällena avhyses all civil verksamhet, bofasta måste lämna sin fastighet. På vilket sätt samebyar drabbas är mig obekant, men utan tvekan drabbas de.

Frågan är nu; hur ena alla de som meddelar sitt stöd med en tumme? Vad är det vi faktiskt är emot?

Kan intressenter "köpas"? Och förstår man vad roten till detta onda är?

Det är lätt att förstå den frustration som drabbar entreprenörer. Uteblivna inkomster! Andra förlorar periodvis sin "frihet". Och vad händer med de stora naturvärden som ska bombas. Det finns uppgifter(obekräftade) om att renar går omkring med granatsplitter i sig.

Vapenindustrin och olika flygvapen från EU-länder, samt NATO har stort intresse av Vidsel Test Range. Det förkommer samarbete med Esrange ... så klart. Sverige är via EU involverat i ett flertal militära konstellationer, vi deltar direkt eller indirekt i krig. Indirekt är vad som utspelar sig på VTR. Jag säger det än en gång; Sverige hyser Europas största statliga bordell, prostituerar sig på krig. Ett kommande NATO-medlemskap torde vara en ren formalitet? Jag anar det.

Förre NATO-chefen A F Rasmussen meddelade att utan medlemskap kan man inte förvänta sig hjälp. Så ser det ut, ett hot.

Går det att kombinera privata intressen med opposition mot vapenindustri och krigshot? Frågan är naturligtvis svår men angelägen. 

Svenska staten genom FMV/VTR står med öppna armar för bombardemanget. Kan vi finna en minsta gemensam nämnare för opposition?

-------------

 
DET MYSTISKA KRIGET

 

Mystiken tycks tätna

eller varför inte, tycks skingras.

Hastigheten ökar

när fynden uppenbaras.

För bara nått sekel sedan

var mineraler knappt gångbara.

Nu förbereds 

för mullvadsangripna landskap.

Är det månne skyttegravar

eller blivande bombkratrar i tätnande

mystik?

Tätna eller skingras,

vår förmåga att se det uppenbara

höra stridsropen.

Börskurser baserade på ofantliga miljarder i fara.

Det händer som ingen vill se

men är ändå så uppenbart.

Försvarslösa och plundrade

röstar vi oss fram.

Kapitalt lagbundet är vad som kallas sparande

tomma löften och Migrationsverk.

Det som diskuteras,

skärpt beväpning, skärpt gränsskydd.

Skräcken för ryssen, rumäner och gatumusikanter.

Förgängligheten våldas ur havsdjupen

vi färdas blinda på den vassa eggen.

Via Gotland och kampanjer 

går vägen till demokratiurnan. 

Sila snacket ombeds någon

en aktivist som trotsar ordningen

som nu är så nära.

 Krigsfara eller fredsfara

mystik eller klarsyn?

 

                               

 

 

 

Leif Öhman