Skriv ut denna sida

Antinazistisk manifestation

Anonym 10 mars 2014
Antifascistisk demonstration i Stockholm 9 mars 2014 Filmaren vill vara anonym.

Filmaren som vill vara anonym skriver: "Manifestation i Stockholm den 9 mars mot det högerextrema våldet och händelsen i Malmö. I Stockholm deltog flera hundra personer vid La Mano, Katarina vägen. Manifestationen visade sitt stöd för de skadade vid attacken i Malmö där flera personer fördes med allvarliga skärskador efter misshandel av angripande högerextremister under en demonstration lördag natt i Malmö. En av de skadade har livshotande skador och är kvar på sjukhuset."

Möllevångstorget fylldes av människor som visade avsky mot nazismen

 

140309_mot_nazism

När jag vaknade i morse och översköljdes av Facebookuppdateringar om att fyra personer blivit knivskurna i natt på Möllan trodde jag inte det var sant. Jag mötte samma reaktion när jag ringde runt för att informera om den här manifestationen och för att fixa hit ljudanläggningen. ”Det finns väl inga nazister på Möllan, vad menar du?” Möllevången har länge varit en plats där jag känner mig väldigt trygg, där mina barn är trygga och där mina kamrater har kunnat organisera sig politiskt i feministiska, antirasistiska eller andra grupper utan att vara hotade av rasister.

Men många andra platser i Sverige och i världen har under de senaste åren blivit allt mer otrygga. I Kärrtorp försöker nazister bygga upp en organisatorisk bas. I Europa vinner fascistiska krafter mark. Nu har den verkligheten sedan i morse även blivit vår.

När de attackerar oss är det för att skrämma oss. Det är också för att skada de enskilda personerna som de attackerar, men det är också för att skrämma oss.

De vill få vänsteraktivisterna att tveka innan de ger sig ut för att sätta upp affischer.

De vill få det lesbiska paret att inte kyssas offentligt.

De vill få queerpersonen att inte röra sig utan för de reaktionära normer som de vill ska härska i samhället.

De vill få den rasifierade personen att se sig en gång extra över axeln på vägen hem.

De vill inte att den rasifierade personen ska ta sig makt i det offentliga rummet och i debatten.

Men varje gång de attackerar oss ska vi komma tillbaka tio gånger fler, hundre gånger fler, eller som idag tusen gånger fler!

Vi ska visa att vi är många, vi ska visa att vi är starka, vi ska visa att vi inte tänker sluta bekämpa rasism och fascim.

Men idag är också en dag att vara svag. Fyra personer som inatt blev överfallna ligger svårt skadade på sjukhus. De känslor som fyllde mig imorse var känslor av sorg. Vanmakt. Jag är väldigt väldigt ledsen över att dessa fyra personer ligger skadade.

Men imorgon

Vi som står här tycker inte lika om allt. Det behöver vi inte göra.! Imorgon är den dag för att organisera oss bättre.

Vi kan bråka om politik, strategi, om analys. Det ska vi göra, det är sunt.

Men vi måste också bygga starka allianser för att bekämpa den reaktionära samhällsutvecklingen!

Vi måste bekämpa nazisterna och deras reaktionära åsikter. Vi måste bekämpa rasisterna i sverigedemokraterna, och vi måste bekämpa den högerpolitik som i många år nu slaktat välfärden.

Vi måste slåss för solidariteten, och vi måste slåss för att fördriva den rädsla, som de försöker skapa hos oss.

Tack.

/Pål Brunnström, Vänsterpartiet Malmö

Tal som hölls inför 1500 personer på Möllevångstorget, 140309 

 

 

Anonym