Skriv ut denna sida

För ett GMO-fritt Sverige

Rune Lanestrand Tidigare redaktör för Småbrukaren 23 januari 2014
Tumörer i möss som ätit GMcorn
Tumörer i möss som ätit GMcorn

När nu LRF och Arla, tillsammans med den globala agroindustrin med Monsantos i spetsen och med stöd från jordbruksminister Eskil Erlandsson, tydligen vill ta bort alla hinder för import och odling av GMO-grödor i Sverige måste alla vi som inte vill ha GMO i livsmedel eller i naturen sätta klackarna i backen. 

Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar.

I USA där GMO-grödor har odlats flera decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. Bidöden i dessa områden är närmast total. De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika, som redan är ett stort problem inte minst inom sjukvården, då de innehåller en antibiotikagen (NptII).

GMO företrädarna är en begränsad grupp forskare och inflytelserika personer som lever i sin egen kuvös men får stort utrymme i medierna. För i alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent av både bönder och konsumenter säger bestämt nej till GMO. Det gäller inte bara i vårt land. 

Om du är kritisk till GMO finns nu ett upprop och namnsamling som kräver stopp för GMO i jordbruket och  i livsmedel

Cancer row over GM foods as study says it did THIS to rats... and can cause organ damage and early death in humans

 

 

Rune Lanestrand Tidigare redaktör för Småbrukaren