Skriv ut denna sida

Stockholm mot rasism och nazism

Nils Lundgren 22 december 2013
Kärrtorp mot rasism och nazism
Kärrtorp mot rasism och nazism Bild: Nils Lundgren

En av de som demonstrerade i Kärrtorp idag. Arrangören Linje 17 uppskattar att 16 000 deltog i manifestationen. SVTs Nyheter anger siffran 20 000 demonstranter.

Folkpartistiske ministern Erik Ullenhag, med SÄPO-skydd, var en av de politiker som valt att delta i demonstrationen i Kärrtorp mot rasism och nazism. Per Westerberg (M) riksdagens talman, Carin Jämtin (S), Jonas Sjöstedt (V), m.fl politiker och artister manifesterade sitt stöd genom att vara med i Kärrtorp. Enligt uppgift till Aftonbladet ska en liten grupp från Svenska Motståndsrörelsen ha rört sig i närheten av Kärrtorps IP, dock utan några ordningsstörningar som följd.Karrtorp-mot-rasism_Erik_Ullenhag.jpg

Fackföreningen IF Metall visade med sin fanor ett tydligt stöd till aktionen mot fascismen. Drygt hundra uniformerade poliser var på plats och fler resurser fanns att sätta in vid behov. Polisen hade också sökt av området kring Kärrtorps IP på förhand, med bland annat bombhundar.

Alla fick inte plats på Kärrtorps idrottsplats, många fick stå kvar utanför ingången, när deltagarna slöt upp ifrån hela Stockholm.  Den månghövdade uppslutningen blev till ett slag tillbaka mot nazisternas taktik att slå sig ner för att koncentrera några av sina få medlemmar för att terrorisera invånarna på en liten ort.  Stockholmarna visade idag att Kärrtorp inte står ensamt.

Karrtorp-mot-rasism_LINJE_10_ar_har.jpg

Kollektivtrafikens bussar och tunnelbanetåg var fullsatta med människor på väg till Kärrtorp. En bussföraren på linje 163 Sätra industri-Kärrtorp, manade folk i högtalaren redan vid Bredäng,  att tränga ihop sig och tillade att "Vi är många, de är få. Spottar vi samtidigt dränker vi dom!"

Stockholm-mot-rasism-T-Bana.jpgEn t-baneförare sa vid Skanstull i högtalaren: "Jag gillar att vi är så många som är på väg till Kärrtorp. Packa i hop er så att vi blir så många fler som det bara går att få in."Karrtorp-mot-rasism_Tag_2.jpg

 Nettkampanje

I løpet av søndagen ble det avholdt antirasistiske markeringer også i Borås, Luleå, Malmo, Motala og Ostersund, og det er planlagt tilsvarende demonstrasjoner flere steder i Sverige neste uke.

Parallelt med massemarkeringen i Karrtorp lanserte Aftonbladet en underskriftskampanje på internett under vignetten "Jeg er også i Karrtorp", for personer som ikke var der fysisk, men som var der i sitt hjerte.

Ved 16-tiden søndag hadde 52.000 personer skrevet under på oppropet.

Arrangör och polis rådde demonstranterna att inte gå ensamma när de återvände hem genom Kärrtorps kvarter. T-banestationen i Björkhagen var överfull med poliser som bevakade att inga nazister skulle kunna attackera och skapa oro.

 Uppemot 20.000 demonstrerade i Kärrtorp

 Se hela sändningen här.

SVT: Se hela sändningen här

Givetvis såldes Folket i Bild/Kulturfront på manifestationen i Kärrtorp! Men varför chansa på att du hittar en försäljare till nästa nummer? Köp den elektroniska versionen av Folket i Bild / Kulturfront. Den kan du ha tillgängliga var du än befinner dig, på resa eller hemma. Du läser den på iPad, Android & Webb.  http://fib.se/tidningen/prenumerera

 

Folkresning mot fascism 

Polisen skyddar staten - inte demokratin
www.fria.nu
Demokratin kan bara skyddas genom att människor utövar den, skriver Patricia Lorenzoni.

Talmannen Per Westerbergs uttalande för att närvara i manifestation mot nazism

- Vi får aldrig vika oss för våldet som politiskt argument eller metod att strypa mötes- och yttrandefriheten. Våldet utgör ytterst ett hot både mot demokratin och vårt öppna fria toleranta samhälle med människors lika värde, säger talman Per Wester.

Video av Antonie Grahamsdaughter    Stockholm mot nazism i Kärrtorp 22/12 2013