Skriv ut denna sida

Avstängd utan lön

Gösta Torstensson Uppdaterad 10 januari 2014
Gösta Torstensson
Gösta Torstensson Bild: Privat

Jag är fortfarande avstängd från mitt arbete utan lön. Sedan 3 december hindrar arbetsgivaren, Stockholms läns landsting, mig från att arbeta som mentalskötare. Besked om förlängd avstängninge idag,  gäller till och med den 1 februari 2014. Återigen hade arbetsgivaren fattat sitt beslut utan att först, i enlighet med kollektivtalet, överlägga med ”berörd lokal arbetstagarorganisation”. Det är än mer uppenbart (även för mig) att det finns en dold agenda bakom arbetsgivarens agerande, dvs. att stänga av mig från arbetet utan lön.

Den 8 januari var det ett möte på Feelgoods kontor i Gamla Stan. Jag, tillsammans med Mona Fridlund och Ewa Hernqvist från Kommunals sektionsstyrelse, träffade Ninni Wedell och Lena Karin Eriksson från Psykiatrin Södra, samt läkare Magnus Sterner och sjuksköterska Irene Vouti-Karlsson från det privata företagshälsovårdsbolaget Feelgood (ett ironiskt namn i sammanhanget!). Anledningen till mötet var att Ninni Wedell och Lena Karin Eriksson under den överläggning vi hade den 10 december inte kunde svara på de frågor vi hade kring Magnus Sterners ”Utlåtande – Arbetsförmågebedömning” från den 28 november. På förslag från Öivind Sörensen, också han från Kommunals sektionsstyrelse, bestämdes det att vi därför skulle träffa Magnus Sterner i början av januari.

Under mötet fick Magnus Sterner en rad frågor avseende hans arbetsförmågebedömning samt det läkarintyg till Försäkringskassan som han utfärdade den 6 december. Några exempel: På vilken grund påstår du att jag ”överkonsumerar” narkotikaklassade läkemedel? På vilken grund påstår du att jag ”ej kan tjänstgöra som mentalskötare” eftersom jag använder av läkare föreskriva narkotikaklassade läkemedel? Varför har du inte utrett, ja, inte ens ställt en fråga, om mina somatiska problem såsom lågt blodtryck med påföljande svimningar? På vilken grund påstår du att jag har ”smärta ospecifik i knäled/underben”?

Magnus Sterner hade generande problem med att besvara mina/våra frågor och följdfrågor. Det borde ha stämt de närvarande arbetsgivarrepresentanterna till eftertanke. Men istället träder Ninni Wedell och Lena Karin Eriksson i försvar av Magnus Sterners oskicklighet och osanna intygande. Häpnadsväckande! Då blev det än mer uppenbart (även för mig) att det finns en dold agenda bakom arbetsgivarens agerande, dvs. att stänga av mig från arbetet utan lön.

Till sist ett tips från Stig Tegle, en av många vänner, bekanta och obekanta som har gett mig ekonomiskt stöd: Om man vill kontakta ledningen på Psykiatri Södra kan man e-posta till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och ange på ärenderaden till vem mejlet gäller (till exempel ”Till Gabriel Cizinsky”).

Mvh

Gösta Torstensson

PS. På grund av avstängningen utan lön, som nu gäller fram till och med den 2 februari, kommer jag att sakna inkomst under januari. Den som vill hjälpa mig kan sätta in ett bidrag på plusgiro 644 36 98 – 3. Tack på förhand! DS.

Tidigare text

Eftersom chefsöverläkare Gabriel Cizinskys avstängning av mig från arbetet utan lön gällde till och med 2 januari 2014, gick jag till jobbet i dag i enlighet med mitt arbetsschema. Enhetschef Ninni Wedell gjorde stora ögon när jag kom in på morgonrapporten och när den var klar blev jag omedelbart inkallad till hennes arbetsrum. Hon frågade varför jag var där eftersom jag var avstängd. Jag svarade att avstängningen hade löpt ut och att jag inte blivit informerad om något annat. Hon påstod att den hade förlängts den 27 december. Jag svarade att de först fick kontakta min fackliga organisation och att jag därefter ville ha ett skriftligt besked om eventuell fortsatt avstängning.

Efter mindre än en timme kom det ett ilbilbud med en ny avstängning utan lön undertecknad av Gabriel Cizinsky. Avstängningen gäller till och med den 1 februari 2014. Återigen hade arbetsgivaren fattat sitt beslut utan att först, i enlighet med kollektivtalet, överlägga med ”berörd lokal arbetstagarorganisation”.

Arbetsgivarens grundlösa avstängning innebär att jag även under januari kommer att sakna inkomst. Under december klarade jag av att betala mina räkningar enbart tack vare att enskilda personer från hela landet i solidaritet skickat mig pengar. Jag vill rikta ett hjärtligt tack till er alla! Men nu tvingas ja att åter be om stöd för att klara mig under januari. Sätt in ett valfritt belopp på plusgiro 644 36 98 – 3. Tack på förhand! (Eventuellt överskott kommer att tillfalla Folkrörelsen Nej till EU.) För mer information mäjla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Gösta Torstensson
 
PS. Bifogar en bild som min gode vän Robert Nyberg har ställt till mitt förfogande.

 

 

Alskar_mitt_arbete_-_farg.jpg

Öppet brev: "Jag har blivit avstängd utan lön från mitt arbete som mentalskötare på oegentliga grunder. Arbetsgivaren kräver att jag ska sjukskriva mig trots att jag inte är sjuk och att jag bevisligen har arbetsförmåga."

Eftersom jag vill jobba och inte vill lura Försäkringskassan, är jag sedan den 3 december relegerad och tvingas avstå samtliga avlöningsförmåner såsom Gabriel Cizinsky, verksamhetschef för Psykiatri Södra Stockholm, formulerar sig i sitt skriftliga beslut.

De lokala förhandlingarna mellan mina fackliga företrädare och arbetsgivaren har blivit resultatlösa.  Kommunal Stockholms län har därför begärt en förhandling med Psykiatri Södra. Arbetsgivaren har inte bara förhindrat mig att jobba trots avsaknad av sakliga skäl, utan har också helt och fullt åsidosatt sin förhandlingsskyldighet enligt gällande kollektivavtal samt arbetsrättsliga lagar som Medbestämmandelagen och Förtroendemannalagen (jag är arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal).

När förhandlingen mellan Kommunal Stockholms län och Psykiatri Södra Stockholm kommer att ske är svårt att förutskicka, i synnerhet eftersom jul- och nyårshelger står för dörren. Mitt akuta problem är att jag sedan den 3 december saknar inkomst. Fingret från arbetsgivaren är både långt och skitigt.

Den som i solidaritet vill hjälpa mig att hantera detta problem kan sätta in en summa på plusgironummer 644 36 98 – 3. Tack på förhand!

(Eventuellt överskott kommer att skänkas till Folkrörelsen Nej till EU.)

För mer information ring 070-286 08 70 eller mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kommunal Stockholms Län: 

Vi har kontakt med medlemmen och vi ska förhandla för att lösa detta så fort och smärtfritt som möjligt. Lönefrågan är förstås högsta prioritering för oss. Ansvarig för förhandlingen avböjer att ge övriga kommentarer då han inte vill diskutera pågående förhandlingar i media.  Kawa Zolfagary pressekreterare

 

 

Gösta Torstensson Uppdaterad