Skriv ut denna sida

Liv Strömquist - vinnare av EWK-priset

Nils Lundgren 17 oktober 2013
Liv Strömquist
Liv Strömquist Bild: Beskuret. Fotograf Caitlin Mooney

För första gången delas EWK-priset ut i EWK:s egna hemtrakter på Fullersta gård i Huddinge. Mottagaren är en av Sveriges mest etablerade tecknare, satiriker och debattörer - Liv Strömquist.

EWK-priset tilldelas tecknare som verkar i Ewert Karlssons (EWK:s) anda. Ewert Karlsson (1918-2004) utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. I år tillfaller EWK-priset Liv Strömquist med motiveringen:

Liv Strömquist har med sin konst satt samhällets fördomar och maktspel i strålkastarljuset. Hennes drastiska och direkta bilder har lockat en ny publik och visar på den politiska konstens genomslagskraft och förmåga att utvecklas. Tack vare djupet och hettan i sitt engagemang är Liv Strömquist också en folkbildare och debattmotor. Liksom EWK har Liv Strömquist förmågan att ladda sin konst med en mångfald av tankar som inte lämnar någon oberörd.

Liv Strömquist, född 1978, är bosatt i Malmö. Strömquist har studerat och tagit examen i statsvetenskap. Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor, men även i frågor om tredje världen och asylpolitik. Strömquist har medverkat i bland annat Aftonbladet, Galago, Ordfront Magasin, Handelsnytt, Bang och DN/På stan. Hon har också gett ut albumet Prins Charles känsla (2010) som följdes upp av Ja till Liv (2011).

Förutom att ha illustrerat en inlaga till gruppen The Knifes album Shaking the Habitual (2013) gör hon nu även debut som manusförfattare. Liv Strömquist tänker på dig! beskrivs som en rolig, analytisk och feministisk föreställning om kärlek, baserad på Liv Strömquists serier. Urpremiär på Unga Dramaten/Elverket 2014.

EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Sällskapet har idag cirka 160 medlemmar, som arbetar brett med att sprida kunskap om EWK:s gärning i synnerhet och den politiska illustrationskonsten i allmänhet. EWK:s dotter Margareta van den Bosch och EWK-sällskapets ordförande Lars Stridbeck kommer att delta vid prisutdelningen.

TIDIGARE PRISTAGARE:

2000

Riber Hansson

2001

Finn Graff

2002

Janusz "Mayk" Majewski

2003

Leif Zetterling

2005

Siri Dokken

2008

Ulf Frödin

2010

2012

Sara Granér

Magnus Bard

2011

Robert Nyberg

 

 

PRISUTDELNING: Lördag 16 november kl. 13.00, Fullersta gård.