Skriv ut denna sida

Natodebatt i Blekinge

Ulf Bjerén 1 oktober 2013

I Blekinge pågår en debatt i kölvattnet av militärövningen Northern Coast och demonstrationen 7 september.

Sverige borde gå med i Nato Inlägget av Annicka Engblom, riksdagsledamot (M) och ledamot av försvarsutskottet, publicerades i Sydöstran 28 sept och på webben 30 sept. 

Ulf Bjeréns svar publicerades i papperstidningen och på webben 1 oktober:

Bryt med krigsalliansen Nato

Tack Annicka Engblom för ditt inlägg där du förespråkar svensk Natoanslutning (28/9). Det ger mig tillfälle att avslöja den verklighet du döljer med din retorik. Krig är fred! förkunnade Sanningsministeriet i George Orwells dystopi 1984. Det har bärighet på den officiösa propaganda och skönmålning av krig som du förmedlar.

Inte en enda gång nämner du nämligen ordet krig i ditt inlägg om Nato, den organisation vars ledande makter ligger bakom de flesta krig i världen. Med falskt nyspråk kallar du krigen för fredsarbete, insatser och engagemang.

Du skriver om vårt engagemang i Kosovo, Afghanistan och Libyen som du menar gör skillnad och som du påstår väcker respekt. Det är upprörande då dessa länder efter Natos angreppskrig i verkligheten är blödande sår.

I Kosovo styr maffiagrupper som profiterar på organ- och vapenhandel, trafficking och knark med stöd av USA:s största bas i Europa, Camp Bondsteel. Den etniska rensningen av serber fullbordas nu under Natos överinseende.

Afghanistan har under Nato-Isafs ockupation blivit en stat där hälften av ekonomin är opiumhandel. Landet befinner sig i ett moras av laglöshet och korruption. I flera år förnekades officiellt att Sverige ens var i krig och regeringen ljög om att FN hade bjudit in till ockupationen.

Libyen var en välfärdsstat vars infrastruktur slogs sönder av Natos bombflyg. Svenska Jas Gripen stod för en betydande del av målrekognoseringen. Så visst gör vi skillnad, för att använda den nya modeklyschan i militaristernas unkna och andefattiga retorik.

Libyen är nu en klientstat, trots oljerikedomarna, styrd av rivaliserande Al Qaidafraktioner. De använder vapen de fick av Nato med uppgift att störta den lagliga regeringen till förtryck efter religiösa linjer samt att underminera andra stater i Afrika och bidra till den väststödda terrorn mot folket i Syrien.

Det är skrämmande och betecknande för debattnivån hur du som ledamot av Försvarsutskottet kan använda Sveriges deltagande i dessa vidriga krig och ockupationer som argument för anslutning till Nato.

Tolv Natoländer, däribland stormakterna USA och Tyskland, och tre Partnerskapländer övar fredsframtvingande åtgärder (=krig) i det fiktiva landet Bogaland i ett scenario som liknar det i Syrien. Och de gör det med Sverige som värd och på svenskt territorium!

Med spetsfundigheter om att Northern Coasts inte är en Natoövning söker Natoförespråkare avleda uppmärksamheten från Sveriges deltagande i dylika aggressiva krigsövningar, vars strategiska mål i vår del av världen i slutänden är grannen Ryssland.

Kalla inte Nato en försvarsallians och fredsorganisation. Bedra inte godhjärtade människor med att spela ut humanitära kort för att rättfärdiga anfallskrig, massmord och massförstörelse när det egentliga syftet är dominans och profit.

En politik för säkerhetspolitisk stabilitet och avspänning i vår del av världen vore att avbryta Sveriges samarbete med krigsalliansen Nato. Svenska folket har inget att vinna på att Sverige går med i denna aggressiva pakt.

Ulf Bjerén
Karlskrona

Expressen: Ryskt spionfartyg nära svenska kusten

Ett ryskt spionfartyg har patrullerat mellan svenska fastlandet och Gotland i veckan, uppger Svenska Dagbladet.

Protest i Karlskrona mot NATO

I strålande brittsommarväder demonstrerade ca 200 fredsvänner den 7 september mot närmandet till Nato och för fred och alliansfrihet. 200 demonstranter i Karlskrona motsvarar ca 5000 i Storstockholm.

Anledningen var den stora krigsövningen Northern Coasts i Östersjön som samtidigt planlades på Örlogsbasen.

Den omfattar 40 krigsfartyg och 3500 soldater från 12 Natoländer samt Finland, Sverige och Österrike och övar "krigsframtvingande åtgärder i ett scenario liknande det vi ser i Syrien".

Demonstrationen ställde upp på Stortorget som för övrigt är norra Europas största torg näst Röda torget i Moskva.
Demonstranterna tågade genom sta'n till Ehrensvärdska gymnasiets aula där ett protestmöte genomfördes.
På mötet talade Tom Heyman, f.d. moderat riksdagsledamot,
Martina Skrak, kommunalråd i Malmö,
Gudrun Tiberg, Kvinnor för fred och
August Eliasson, journalist på Proletären.
"Lycklig ungdom" Malin Loman och Elinor Karlsson samt skådespelaren Leif Stålhammer framförde det tankeväckande musikprogrammet "Fredens tunna skal". Manus och regi Arne Andersson.
Mötesledare var Helene Nordin, regionpolitiker (mp). Ulf Bjerén läste upp ett förslag till resolution som antogs av mötet.
Resolution antagen av församlade till protestmöte mot Nato i Karlskrona 7 september 2013.

Genom överenskommelser över folkets huvuden har Sverige förts allt närmare den USA-ledda militäralliansen Nato. Sverige har ställt upp i Natoledda krig som i Afghanistan och Libyen, samövar med Nato och upplåter territorium för utprovning av nya vapen. Försvarsministern har nyligen ansökt om att Sverige ska delta i Natos snabbinsatsstyrka. Steget ska göras kort till medlemskap. Ingen stor offentlig debatt om omläggningen av försvars- och utrikespolitiken har skett och den saknar därför demokratisk förankring. Alliansfriheten har tjänat folket väl, bland annat genom att hålla Sverige utanför två världskrig. Därför finns en stor opinion i alla läger mot närmandet till Nato.

Vi kräver att Sverige distanserar sig från Nato och återgår till en strikt alliansfri och fredlig försvars- och utrikespolitik.

Vi säger nej till deltagande i Natos snabbinsatsstyrka!

Den Natokrigsövning som planeras vid Karlskrona Örlogsbas, Northern Coasts, är enligt uppgift av projektansvarig militär, en övning i ”fredsframtvingande åtgärder” i en situation som liknar den i Syrien.

Sverige ska försvara FN-stadgans våldsförbud! Därför kräver vi att Sverige håller sig utanför de krig Nato och USA för.

Därför ska Sverige ta hem soldaterna från Afghanistan och säga nej till krig mot Syrien!

Slutligen efterlyser vi en bred debatt om krig och fred, om svensk utrikespolitik och alliansfrihet.


Ulf Bjerén