Skriv ut denna sida

Rädda Råstasjön utställning

Henrik Persson 27 augusti 2013
Tiotusende namnet för Råstasjön nordostpassagen

På Sundbybergs bibliotek visar Nätverket bilder på Råstasjöns unika natur och djurliv och dess betydelse för Solna- och Sundbybergsboendes friluftsliv, motion och naturintresse:  Gör sjön med omgivning till naturreservat!

Fotoutställning om Råstasjöns natur och kampen för att bevara den

 

2 - 28 september

 

11 september: föredrag och bildvisning

 

 

Solna Kommun planerar att bebygga Råstasjöns naturstränder med en tät stad av lägenheter. Ur de folkliga protesterna bildades Nätverket Rädda Råstasjön.

 

 

Välkommen!

Nätverket RÄDDA RÅSTASJÖN


 

 

Sundbybergs bibliotek har adress:

Signalfabriken

Esplanaden 10

17292 Sundbyberg
Telefon:
08-706 84 80

E-post:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


BAKGRUND

 

Råstasjön i Solna är något så unikt som en slättsjö med betydande biologisk mångfald - belägen nära tätbebyggt område. 181 fågelarter och 330 växtarter är registrerade i närheten av sjön. Det finns även groddjur, fladdermöss och en stor mängd insekter.

 

Omgivningen är rik på variation och består av blandskog, sumpskog - ovanlig i Stockholms län - och strandvegetation med mycket vass där sjöfåglar häckar. Sjön lockar fågelskådare från hela Sverige och har stort rekreationsvärde för tiotusentals boende i både Solna, Sundbyberg och intilliggande kommuner.

 

Över 11 700 personer har nu skrivit på  Nätverket Rädda Råstasjöns namninsamling med krav på stopp för all vidare bebyggelse kring Råstasjön i Solna. Bifogat med detta pressmeddelande finns i pdf vårt motförslag till alla byggplanerna - ett riktigt naturreservat för Råstasjön producerat i samarbete med experter. Det finns också på: http://raddarastasjon.orgfree.com/pdf/naturreservat.pdf

 

Oöverträdd strandskyddslinje räcker inte

Tyvärr hotas det lilla stycke vild natur som området runt Råstasjön utgör av Solna Stads byggplaner. Den senaste detaljplanen förutsatte att man avverkar hela den unika skogen för att uppföra 60 bostadshus. En skrämmande plan som fick både Solnabor och överordnade myndigheter att reagera.

 

Länsstyrelsen har i ett yttrande påpekat att strandskyddslinjen inte får överträdas och hundratals remissvar från organisationer som Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Fältbiologerna Stockholm-Uppland-Gotland, Järvafältets Ornitologiska Klubb (JOK) och Stockholms Ornitologiska Förening (StOF) och enskilda, har avvisat hela den detaljplanen:

http://www.solna.se/sv/om-solna/politik-demokrati/arenden-beslut/sok-i-diariet/?type=document&LEXid=FCFE-AFFE-00BC-CDC6-614E-A108

 

Troligen kommer därför ett modererat detaljplaneförslag att presenteras av kommunen under den närmaste tiden.

 

Unikt naturreservatsförslag sprids nu

Nätverket Rädda Råstasjöns förslag till naturreservat är det enda av de som nu finns som säkrar den gröna kilkopplingen till Ursvik/Järvafältet, skyddar all sumpskog samt sjöns till- och frånflöden. Förslaget har sänts till samtliga 61 ledamöter i Solnas kommunfullmäktige och kommer att sändas tjänstemän i Solna kommun:

http://raddarastasjon.orgfree.com/pdf/naturreservat.pdf

 

Starka ekonomiska intressen finns för att t ex sumpskogen vid sjön skall huggas ner. Men Nätverket Rädda Råstasjön avvisar alla påståenden om att av kommunala företrädare tidigare påskrivna kontrakt med byggbolag och andra intressenter skulle stå över miljölagstiftningen. Varje ny bebyggelse i området - även utanför strandlinjen - är omöjlig utan att naturvärden runt Råstasjön förstörs på ett avgörande sätt. Och sådant strider också mot flera av våra miljölagar. Redan närheten till Arenastaden har medfört att området vid flera tillfällen, även olagligt, naggats i kanten.

 

Nätverket Rädda Råstasjön kräver att hela området runt Råstasjön i Solna görs till ett naturreservat. Bevarad biologisk mångfald är omöjlig att kombinera även med en begränsad bebyggelse.

Henrik Persson