Skriv ut denna sida

Ställ Abdirahim Hasans mördare inför rätta

Murat Kuseyri 24 augusti 2013

Svensk turkisk solidaritets och kulturförening i Stockholm, Kurdiska kvinnor förening Amara i Stockholm, Kurdiska Kulturförening i Borlänge, Svensk Turkisk Art och Kulturföreningen och Stockholm Kommittén för Kurdernas Rättigheter, kräver att attentatsmännen grips snarast och ställs inför rätta.

Vi fördömer dådet mot Abdirahim Hasan och Ann-Margarethe Livh

Med stor ledsnad har vi tagit emot beskedet att den 22-årige Abdirahim Hassan från Stockholmsförorten Husby har dödats i Somalias huvudstad Mogadishu på onsdagen.

Vid samma attentat skottskadades Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stadshus Ann-Margarethe Livh.

Vår sorg är stor.

De båda vänsterpolitikerna  befann sig där för att starta en demokratiprojekt för mänskliga rätttigheter. Men de har blivit attackerade av demokratifientliga individer som till varje pris vill upprätta ett land som styrs med sharia - lagar.

Extremisternas attacker gör det omöjligt för hjälparbetare att stanna en längre period och hjälpa folk i Somalia. Sedan 1991 har 16 hjälparbetare skjutits ihjäl av extremister. Förra veckan tvingades Läkare utan Gränser att lämna Somalia för gott. Trots det vågade idealisterna Livh och Hasan åka till Somalia för att starta demokratiprojektet.

Ann-Margarethe Livh är en modig internationalist som står upp för de förtryckta. Hon har varit flera gånger i Latin Amerika och Kurdistan för att stödja urbefokning, minoriteter.

Det är inte första gången Livh blir  attackerad. Förra året den 20 mars utsattes hon för ett attentat under firandet av kurdiska nyåret Newroz i turkiska Kurdistan. Vid detta tillfälle attackerade den turkiska polisen  henne med peppargas.  Efteråt  var hon  i stort behov av sjukvård.

Hon har alltid gett sitt stöd kurdiska folket kamp. Innan hon åkte till Somalia har hon deltagit en demonstation i Medborgarplatsen och protesterade mot El Nusra som dödar oskyldiga kurder i västra Kurdistan (Syrien).

Vi fördömer kraftfullt attentatet mot Hasan och Livh. Vi krävar också att gärningsmännen för attentatet  grips snarast och ställs inför rätta.

 

Stockholm, den 23 augusti 2013

Svensk turkisk solidaritets och kulturförening i Stockholm

Kurdiska kvinnor förening Amara i Stockholm

Kurdiska Kulturförening i Borlänge

Svensk Turkisk Art och Kulturföreningen

Stockholm Kommittén för Kurdernas Rättigheter

Murat Kuseyri