Skriv ut denna sida

Syriske Omar Soleyman vägras inresa till Sverige

Nils Lundgren 3 augusti 2013
Omar Souleyman - "Leh Jani" porest·24

Omar Soleyman med band vägras visum i Sverige på grund av att Sverige inte släpper in syriska medborgare för tillfället. Migrationsverket har på intet sätt varit inblandat i ärendet och beslutet. Det är svenska konsulatet i Istanbul som anser att risken är för stor att bandet ska ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. "- Ren och skär idioti".

Omar Soleyman förvägras inresa till Sverige av Svenska Konsulatet. Därav är hans spelning på Stockholm Music & Arts inställd:

"Inte nog med att det är absurt att inte släppa in syriska medborgare. Det är såklart extra galet när det handlar om en artist som turnerar i hela världen utan problem. En artist som även tom har spelat i Sverige tidigare. Det är första gången bandet vägras visum någonsin i hela världen.  Heja Sverige.

Det är såklart tråkigt på alla plan. Politiska som kulturella.

Vi har gjort allt i vår makt för att lösa detta men Sveriges regering har bestämt sig. Vi kan dock meddela vår syn på saken; ren och skär idioti."

Goran Kajfeš hoppade in på kort varsel och tog Omars speltid. Goran Kajfeš protesterade, liksom Mattias Alkbergs band, mot Sveriges beslut att förneka Omar Soleyman med band att uppträda i Sverige.

Goran Kajfeš är trumpetare extraordinär. Musikalisk innovatör. En kryddig brygd i framkant av den visionära electrojazzen. Goran Kajfes är är sedan många år en självklar auktoritet i kärnan av den svenska musikscenen. En upptäcktsresande i det instrumentala gränslandet mellan rock, folk och jazz. Ständigt på jakt efter nya kontexter med sitt personliga sound.

Han har vunnit en Grammy för albumet Headspin och samarbetat med mängder av prominenta artister; José GonzálesEagle-Eye CherryStina Nordenstam och The Soundtrack Of Our Lives för att nämna några.

 

 

SR "Ren och skär idioti" - Omar Souleyman får inte visum