Skriv ut denna sida

Intervjun: Sametingets ordförande

Leif Öhman Randijaur 12 juli 2013

Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande om Kallak-lägret: - Jag slogs av den känsla för hembygden och naturen som finns i lägret. Det som sker är skövling och vilka ungdomar som finns här.  De unga bryr sig, det är gott. NATO-övningar över Sapmi? - Det strider mot FN:s generalförsamlings antagna Urfolksdeklaration.

Stefan Mikaelsson, Sametingets ordförande började sin politiska bana 1995. Till en början fick han röja i en slarvig ekonomi hos Stiftelsen Samefolket, en tidning som stiftelsen ger ut. Stefan lyckades bra med detta och tidningen lever vidare.

Stefan besökte oss i Kallak-lägret under två dygn, han hade gärna stannat längre. Han hoppas att kunna återkomma.

Dina intryck av besöket?
- Jag slogs av den känsla för hembygden och naturen som finns i lägret. Det som sker är skövling och vilka ungdomar som finns där. Ska vi verkligen skapa arbetstillfällen till varje pris? De unga bryr sig, det är gott.

Statens förhållande till samerna?
- Det finns inget förhållande. I Norge fungerar det bättre, de har ratificerat FN- Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och bryr sig därom. Sverige har också ratificerat, men bryr sig inte om. Första paragrafen lyder: Alla folk har rätt till självbestämmande. Vi märker inte av den säger Stefan.

 

Vi är de vi är, det samiska är inget hot mot Sverige, men Sverige är ett hot mot det samiska.
Turismen är en potential som utvecklas, Torne-älven tar täten som laxälv och vi har fördelen att erbjuda samisk och finsk/svensk kulturblandning. Jag kom hit för att stödja utveckling, nu sker det motsatta här på Kallak.

Sametinget till Jokkmokk?
- Inget problem, men det kräver ett politiskt innehåll. Fler sammanträdesdagar, riksdag och regering ska ge tinget fler uppgifter. Idag finns ingen parlamentsbyggnad det är en öppen fråga var den kan komma att stå. Jokkmokk är ingen olämplig ort för det. På 20 år har ingen statsminister bevistat ett plenum i Sametinget. Regeringarna anser att det är en fråga för jordbruksministern.

Vad skulle en gruva här få för konsekvenser för området?
- En gruva här blir på det samiskas bekostnad.
Se på vad som finns här redan, Winterconference, Klimatkompetenscentret och varför inte MR-obeliskerna(MR står för Mänskliga rättigheter). Mycket mer finns så klart, men gruvdrift bakbinder en sund utveckling. Konsekvenserna blir negativa på många sätt.

Samerna som varumärke för Jokkmokk?
- Jag är inte så förtjust i det.
Samerna måste involveras mer i processerna. Jag vill passa på att tillbakavisa tidningsankan att jag bojkottade Sapmi Awards, jag valde att bevista annat evenemang i Canada.

NATO-övningar över Sapmi?

- Det strider mot FN:s generalförsamlings antagna  Urfolksdeklaration. Samerna är ett fredligt folk som aldrig attackerat någon.

EU?
- Till en början var jag positiv till EU. Organisationen gynnar de medlemsstater som har det gott ställt. EU har sjangserat och osynliggjort det samiska folket.

Leif Öhman Randijaur