Skriv ut denna sida

Internationell solidaritet med ockupationen i Kallak

Stefka Krawcojc 3 juli 2013

Blockad av kraftverket Janšojce/Jänschwalde under Łužyski camp/Lausitzcamp i fjol. Organisatörerna av årets Łužyski camp/Lausitzer Klimacamp förklarar sig solidariska med gruvockupationen i Gállok/Kallak

Vi är en grupp människor, som i år kommer att ordna ett läger i byn Prožym/Proschim i tyska delstaten Bramborska/Brandenburg. Den ligger i regionen  Łužyca/Lausitz, vilken förstörs nu till nästan 100 % för utvinning av brunkol.

 

Just nu är det svenska statsbolaget Vattenfall som i samarbete med tyska myndigheter driver på med expropriationen, de tvingar folk att lämna sina (framförallt sorbiska) byar och sedan jämnar de skogar, kommuner, lantbruket och småföretag längs med marken.

Så här ser det ut, när ett landskap städas från allt levande. Träderna på marken har ännu för några månader sedan varit del av pralěs (urskog) Běła Wóda, där det i 1000 år har funnits gudstjänster. I början hedniska, sedan kristna. Hit hade lokala sorberna flytt, när de förfoljades för sin tro eller av andra skäl. Nu är orten jämnad med marken. Fotograf: Julia-Jaro-Oberer

 

Därefter så pumpar de ut grundvatten, för att kunna gräva med jättemaskiner i markgrunden. Så här förstörs balans i vatten för större delar i regionen – lantbruket lider av torrhet pga det. Och alla typer av hus i närliggande byar får allvarliga sprickor. Ersättning är det inte tal om – husägare måste bevisa, att gruva har orsakat skadorna, vilket är nästan omöjligt.

 

Och om någott nytt område blir intressant för gruvbolag, då finns i Tyskland lagar från fördemokratiska tider, som gör det möjligt, att bara expropriera folks ägor.

Dagbrott

Och detta är ett dagbrott – förstörd mark alltså. Fotograf: Martin Dotzauer

 

Vem har då nyttan av detta? Ett företag, som skiter i klimatet, miljö och demokrati.

 

Allt det där har vi fått nog av. Första motståndsgrupperna grundades redan under DDR-tiden, och vi tänka kämpa vidare.

 

För två år sedan började något nytt: första Łužyski camp/Lausitzer Klimacamp i byn Janšojce/Jänschwalde, nära kraftverket som bär samma namn.

 

Det är känt som en av de smutsigaste i hela Europa, vad gäller utsläpp av koldioxid och andra mijöovänliga ämnen.

 

Andra gången i staden Chóśebuz/Cottbus, ett centrum i regionen.

 

I år ska vi träffas i Prožym/Proschim, som ska snart grävas bort – folk vill inte lämna byn, istället vill bönderna stanna på sin mark. De ska stödjas – vi vill samlas där, tälta där i en vecka med en omväxlande program med informationer, kultur och aktioner. Alla är välkomna! Försörjning med maten sker med en kock på platsen, som är vegan.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

May-Britt Öhman

Välkommen på workshop - som hålles 6-10 juli - jag behöver din anmälning på detta evenemangs sida - för matberäkning - om du inte håller med egen mat, dvs. Varmt välkommen! https://www.facebook.com/events/609253435759920/

Focus KALLAK - GALLOK - 6 -10 e juli 2013 WORKSHOP

Stefka Krawcojc